CRNA GORA UBLAŽAVA EPIDEMIOLOŠKE MERE Evo do kada će važiti ova odluka!
Foto: Profimedia / Andrey Nekrasov

korona

CRNA GORA UBLAŽAVA EPIDEMIOLOŠKE MERE Evo do kada će važiti ova odluka!

Crna Gora -

Epidemiološke mere protiv širenja korona virusa u Crnoj Gori biće ublažene, a to će važiti do 12. januara naredne godine, najavljeno je na današnjoj pres konferenciji Ministarstva zdravlja.

Ugostiteljski objekti će za vreme praznika raditi i nakon ponoći, i to za dan dočeka Nove godine u noći od 31. decembra do 1. januara, ; kao i dane 1/2. i 2/3. januara 2022. godine. Ograničenja radnog vremena ugostiteljskih objekata neće biti ni za dane Božića 24/25, 25/26. decembra 2021, kao i 6/7. i 7/8. januara 2022. godine. Vlada je ranije zabranila organizaciju dočeka na otvorenom.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović je kazala da za razliku od mnogih evropskih zemalja Crna Gora beleži značajan pad u broju obolelih od korona virusa, kao i hospitalizovanih i preminulih.

Ona je kazala da je Crna Gora "stala u red" za kupovinu lekova za korona virus.

Upitana da li će biti okupljanja poput nalaganja badnjaka za Božić, ministarka je kazala da su više puta davali preporuke da se izbegavaju masovna okupljanja i da se proslave vrše u krugu porodice.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da se ; beleži pad broja zaraženih za 33 odsto. Broj preminulih, kako je dodao, u padu je za preko 40 odsto.

-Od ukupnog broja preminulih nevakcinisani čine preko 75 odsto, rekao je Galić.

Galić je kazao da su praznici dogadji od velikog epidemiloškog rizika te da od ponašanja zavisi situacija u januaru.

IJZ je, kako je naveo, radio analize koje su pokazale da antitela nakon vakcinacije posle pet meseci naglo padaju, pa je i data preporuka za treću dozu.

-Za četvrtu dozu ćemo raditi analize, pratiti situacije i obavestiti javnost. Nakon treće doze, to zasad znamo, broj antitela rapidno raste, pojasnio je direktor IJZ.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track