CRNA GORA POOŠTRAVA MERE ZA DOČEK NOVE GODINE Evo do kada je dozvoljena muzika uživo! Od 2. januara novi uslovi za ulazak u zemlju
Foto: Ivan Kuznetsov / Alamy / Alamy / Profimedia

pandemija

CRNA GORA POOŠTRAVA MERE ZA DOČEK NOVE GODINE Evo do kada je dozvoljena muzika uživo! Od 2. januara novi uslovi za ulazak u zemlju

Crna Gora -

Vlada Crne Gore je donela nove mere u borbi protiv korona virusa koje će važiti od 30. decembra ove do 12. januara naredne godine, pišu Vijesti.

Crnogorske vlasti pooštrile su epidemiološke mere protiv korona virusa i ograničele rad ugostiteljskih objekata i hotela do jedan sat iza ponoći, uz kovid potvrde, a muzika uživo dozvoljena je samo od 20 do 1 sat.

Kako je saopštila ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, nove mere važiće od danas do 12. januara naredne godine.

Radno vreme svih ugostiteljskih objekata, tokom ostalih dana do 12. januara, uz kovid potvrdu, ograničeno je do 22 sata, uz zabranu muzike uživo i sa zvučnika.

Zabranjuje se i održavanje svadbi, rođendana, žurki i drugih privatnih proslava.

Borovinić Bojović je na konferenciji za medije saopštila i da se zabranjuju okupljanja stanovništva u zatvorenim javnim mestima, javne priredbe, politički skupovi, stručni i naučni skupovi, osim za potrebe obavljanja radnih i službenih aktivnosti, uz poštovanje osnovnih mera, uz kovid potvrdu, ali i posete licima u kolektivnim smeštajem.

Zabranjen je i rad dečjih igraonica i teretana, a rad kladionica dozvoljen je uz posedovanje kovid potvrda.

U tržnim centrima je obavezno obezbeđivanje 10 kvadrata za jednu osobu i to uz poštovanje osnovnih mera i uz obavezno posedovanje kovid potvrde.

U verskom objektu dozvoljeno je obavljanje verskog obreda uz prisustvo jedne osobe na 10m2, uz obavezno nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta i poštovanje odstojanja, kao i uz obavezno posedovanje kovid potvrde.

Prema novim merama, zabranjuje se prisustvo gledalaca tokom takmičenja u zatvorenim sportskim objektima.

Predlaženo je svim zaposlenima u javnoj upravi, privrednim društvima i preduzetnicima da organizuju rad od kuće, uz obavezno organizovanje dežurstava i obezbeđivanje nesmetanog procesa rada.

Preporuka svim građanima je, kako je naglasila ministarka, da predstojeće praznike provedu u krugu svoje porodice.

Novi uslovi za ulazak u Crnu Goru od 2. januara

Od 2. januara 2022. godine pooštravaju se uslovi za ulazak u Crnu Goru.

Crnogorski državljani i stranci mogu da uđu preko svih graničnih prelaza uz posedovanje jednog od dva dokaza uz kovid potvrde:

1. Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv korona virusa, i da od druge doze vakcine nije prošlo više od šest meseci.

Ili uz:

2. Dokaz da je osoba prebolela kovid-19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa)

U oba slučaja, lice mora da poseduje ili negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata ili brzi antigenski koji nije stariji od 48 sati. To znači da više nije moguć ulazak u Crnu Goru samo sa negativnim testom.

Državljani Crne Gore i stranci sa privremenim boravkom mogu da uđu u zemlju bez ovih dokaza, ali uz određivanje samoizolacije u trajanju od 10 dana koju je moguće prekinuti najranije nakon tri dana posle negativnog PCR testa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track