SLOVENIJA UVODI NOVE MERE ZBOG OMIKRONA Janša poručio: Moraćemo da se odreknemo nekih sloboda
Foto: Flo Rols / Zuma Press / Profimedia

koronavirus

SLOVENIJA UVODI NOVE MERE ZBOG OMIKRONA Janša poručio: Moraćemo da se odreknemo nekih sloboda

Region -

U sloveniji se nastavlja trend povećanja broja zaraženih koronavirusom, pa vlasti najavljuju uvođenje novih restriktivnih mera već na početku sledeće godine.

"Verovatno nas čekaju najviše brojke zaraženih od početka ove epidemije, nadam se da ne i najveći broj hospitalizovanih, naročito onih sa drastičnim posledicama", rekao je premijer Janez Janša.

On je za TV Slovenija rekao da građane očekuju "teške nedelje i meseci" strožih mera kako bi se ograničilo širenje omikron soja koronavirusa.

"Vrlo je verovatno da ćemo opet morati da se odreknemo nekih sloboda zbog mera koje se donose i drugde po Evropi, u zemljama gde je omikron već postao dominantan", rekao je Janša, a prenosi Hina.

On je odbacio česte kritike da je njegova vlada loše upravljala dosadašnjim tokom epidemije ili neadekvatno komunicirala s javnošću, stvarajući tako otpor prema merama i vakcinaciji, rekavši da je činila ono što i druge zemlje u Evropi i da su se, za razliku od tih sredina, u Sloveniji vladinim potezima suprotstavljali opozicija i vodeći mediji.

Slovenačka vlada objavila je u četvrtak da su u prethodna 24 sata u zemlji potvrđene 1704 nove infekcije koronavirusom, pri čemu je svaki treći test bio pozitivan, a umrlo je još osam osoba.

Epidemiolozi očekuju da će do većeg porasta hospitalizacija doći kroz nedelju-dve i da će omikron varijanta i u Sloveniji uskoro postati dominantna.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track