MITROPOLIT JOANIKIJE: Ne mogu da govorim o rokovima ali CRKVA ŽIVI sa i bez TEMELJNOG UGOVORA!
Foto: Youtube prtscr / Televizija Nikšić

mitropolit crnogorsko primorski

MITROPOLIT JOANIKIJE: Ne mogu da govorim o rokovima ali CRKVA ŽIVI sa i bez TEMELJNOG UGOVORA!

Crna Gora -

Ne mogu govoriti kada bi moglo doći do potpisivanja Temeljnog ugovora, ali ono što je bitno jeste da crkva živi i sa i bez njega, izjavio je mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije u intervjuu za RTV Nikšić.

"To je civilizacijsko dostignuće i ne vidim nikakav razlog zašto bi se ta inicijativa prekinula i zašto se Temeljni ugovor ne bi potpisao. U pravnom pogledu taj dokument je važan i naš položaj bio bi još bolje definisan, jer bi država i crkva usvojile zajednički dokument o međusobnom uvažavanju i podeli nadležnosti", naveo je mitropolit.

To je već regulisano sa rimokatoličkom crkvom i to treba svakoj civilizovanoj državi, istakao je Joanikije u intervjuu koji će biti emitovan večeras.

"Mi ne želimo da se mešamo u poslove Vlade, sa kojom imamo korektnu saradnju. Vidimo nedostatke i probleme u današnjoj vlasti, ali ne želimo da doprinosimo produbljivanju već postojeće političke krize u Crnoj Gori. Neka političari sami rešavaju svoje probleme, neka nađu rešenje", rekao je mitropolit.

Mitropolit Joanikije je istakao da ne bi mogao on da savetuje političare šta da rade i kako da postignu dogovor.

"Mi imamo suviše posla u svojoj nadležnosti. Ne pada nam na pamet da se još opterećujemo politikom, osim da se bavimo uređenjem odnosa crkve i države", rekao je mitropolit Joanikije.

Kurir.rs / Fonet, Foto: Youtube prtscr / Televizija Nikšić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja