MAJKAMA VRAĆENO ODUZETO PRAVO: U Crnoj Gori na snagu stupio Zakon za ostvarenje naknade po osnovu rođenja troje i više dece
Foto: Profimedia

obeštećenje

MAJKAMA VRAĆENO ODUZETO PRAVO: U Crnoj Gori na snagu stupio Zakon za ostvarenje naknade po osnovu rođenja troje i više dece

Crna Gora -

Nakon višegodišnje borbe majki sa troje i više dece, kojima je ukinuto pravo na doživotnu naknadu, novi zakon kojim stiču pravo na obeštećenje i vraćanje naknada stupio je na snagu.

Korisnice naknada na osnovu rođenja troje ili više dece od ponedeljka u centrima za socijalni rad predaju zahteve za obeštećenje, predviđeno Zakonom koji je usvojen krajem decembra. Isplata obeštećenja počeće u aprilu, a pravo će ostvariti oko 22.000 majki.

Prema rečima predstavnice majki Željke Savković, korisnice naknada, iako zadovoljne što su se nakon pet godina izborile za svoje pravo, i dalje imaju bojazan da bi mogle opet da budu izigrane. Ipak, nadaju se da će ovog puta sve biti kako treba.

- Prošlog puta smo bile sigurne da nam niko i ništa ne može oduzeti doživotno stečeno pravo, pa se to ipak desilo. Međutim, nadamo se da nova vlast neće ponoviti greške prethodne. Trebalo bi da naučimo da Zakon nakon što se donese, on se mora i sprovoditi, a da se pre toga mora dobro razmotriti. Kako Zakon koji tretira naknade majkama, tako i ostali, rekla je Savkovićeva za Novosti.

Kako dodaje, još nije poznato koliko od prethodnih korisnica naknada će se i ovoga puta prijaviti za to primanje, jer, kako kaže, neke su u međuvremenu stekle pravo na penziju, a neke su osnovale radni odnos.

- Verujem da će se korisnice voditi time koje primanje im je prihvatljivije, navela je Savkovićeva.

Nadležni centar za socijalni rad dužan je da donese i dostavi rešenje o zahtevu za ostvarivanje prava na obeštećenje u roku od 15 dana, a ako je potrebno sprovoditi poseban ispitni postupak, u roku od 30 dana od prijema uredno podnesenog zahteva.

Takođe, navodi se da se obeštećenje izmiruje u novcu, u jednakim mesečnim iznosima, do kraja života korisnice obeštećenja, u skladu sa zakonom.

Sledovanje

Obeštećenje sleduje korisnicama kojima je pravo pripadalo od 1. januara 2016. do 30. juna 2017. godine. Pravo na obeštećenje prestaje ako korisnica zasnuje radni odnos, registruje se za obavljanje preduzetničke ili poljoprivredne delatnosti ili ostvari pravo na penziju u skladu sa zakonom.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track