STELT U CRNOJ GORI: Registrovani prvi slučajevi nevidljive podvarijante korone, epidemiolozi kažu da nema razloga za zabrinutost
Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI EPA-EFE/ATEF SAFADI

pademija

STELT U CRNOJ GORI: Registrovani prvi slučajevi nevidljive podvarijante korone, epidemiolozi kažu da nema razloga za zabrinutost

Crna Gora -

Crnogorski epidemiolozi registrovali su prva četiri slučaja infekcije tzv. nevidljivom (stelt) podvarijantom omikrona.

U saopštenju crnogorskog Instituta za javno zdravlje navodi se da se ta zemlja pridružila spisku 60 država u kojima je registrovan taj visokozarazni soj, među kojima su i zemlje regiona poput Hrvatske, Slovenije i Srbije.

“Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da nova podvarijanta omikrona BA.2 nije 'varijanta za zabrinutost', što znači da ne postoje trenutni dokazi da će ta nova podvarijanta omikrona pogoršati prenos virusa, ozbiljnost kliničke slike bolesti, efikasnost postojećih vakcina i delotvornost protivepidemijskih mera”, navodi se u saopštenju.

Broj obolelih je u poslednje dve nedelje pao sa rekordnih više od tri hiljade na oko 500, zbog čega su crnorske zdravstvene vlasti odlučile da zatvore dva kovid centra u Podgorici, ali i dalje su na snazi stroge epidemiološke mere.

Ublažavanje mera zahtevaju ugostitelji koji su za nedelju u Podgorici najavili protest, jer tvrde da trpe velike finansijske gubitke.

U Crnoj Gori na snazi je i dalje obavezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom, zabrana okupljanja više od 50 osoba, dok je radno vreme kafića i restorana ograničeno do ponoći.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track