VEKNA HLEBA U CRNOJ GORI SKAČE NA SKORO 100 DINARA? Od naredne nedelje moguće poskupljenje na 80 evrocenti
Foto: Shutterstock

sve zavisi i od trgovačke marže

VEKNA HLEBA U CRNOJ GORI SKAČE NA SKORO 100 DINARA? Od naredne nedelje moguće poskupljenje na 80 evrocenti

Crna Gora -

PODGORICA - Predstavnik pekara Damir Papić kazao da je sada minimalna proizvodnja cena vekne zbog poskupljenja brašna oko 64 centa, kao i da tu treba dodati maržu trgovaca i druge troškove.

Minimalna proizvođačka cena osnovne vrste vekne hleba sa novim cenama brašna i drugim troškovima proizvodnje ne može biti niža od 64 centa, po kojoj bi mi mogli isporučivati hleb trgovačkim lancima.

Ukupna maloprodajna cena zavisi dodatno od marže trgovca, njihovih troškova i dažbine, kazao je predstavnik industrijskih pekara Damir Papić na sastanku Odbora za poljoprivredu Privredne komore Crne Gore.

On nije kazao kolika bi mogla biti nova maloprodajna cena hleba kod trgovaca. Sadašnje uobičajne marže trgovaca i ostali troškovi povećavaju maloprodajnu cenu za oko 25 odsto, što bi značilo da bi nova cena vekne hleba mogla iznositi oko 80 centi umesto dosadašnjih 65 centi.

Cena vekne u Srbiji

Poređenja radi, cena vekne u Srbiji je 46 dinara. Podsetimo, Vlada Srbije donela je u novembru 2021. Uredbu o obaveznoj proizvodnji i maksimalnoj maloprodajnoj ceni hleba od brašna tipa 500, poznatog kao "sava", na 46 dinara u narednih šest meseci, sa mogućnostima produženja.

- Krajem prošle godine naša nabavna cena brašna bila je oko 40 centi, sadašna cena iz Srbije bi mogla biti 52 do 54 centa, ali je uvedena zabrana. Cena brašna kod domaćih trgovaca sada je već 70 centi", kazao je Papić.

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track