03:03

MILO OBARA TEMELJNI UGOVOR? Stručnjak za Kurir TV objasnio šta će biti sa ugovorom SPC ako padne vlada Dritana Abazovića

sporazum

MILO OBARA TEMELJNI UGOVOR? Stručnjak za Kurir TV objasnio šta će biti sa dogovorom CG i SPC ako padne vlada Dritana Abazovića

Crna Gora -

Dragan Petrović naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu istakao je da iako vlada padne u Crnoj Gori, Temeljni ugovor neće prestati da važi jer ne izlazi iz okvira zakona Crne Gore.

- Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je najrasprostranjenija, temelj Crne Gore je SPC, dok je Crnogorska pravoslavna crkva manjinska. Velika stvar je Temeljni ugovor. Gospodin Đukanović nije u pravu, ovo nije međunarodni ugovor i postoji zakonski prostor i da sve ono što se kosi sa zakonom Crne Gore može naknadno da se menja - istakao je Petrović.

Dragan Petrović
foto: Kurir televizija

Sada je na Srpskoj pravoslavnoj crkvi da potpiše dogovor.

- De jure stvar je završena. Ovo je validno, sve može da padne, proces je završen. Sledeća zakonska procedura je da, čak i da padne vlada, vršilac dužnosti stupa u kontakt sa SPC, koja je spremana da potpiše ugovor. A da li će vlada pasti i ako postoji bilo šta što se kosi sa zakonom Crne Gore, to će se naknadno utvrđivati. Sada je samo na subjektu SPC da se potpiše - istakao je Petrović i dodao:

- U ovom trenutku i ako vlada padne u Crnoj Gori, ništa se neće promeniti. Đukanović uzima političke poene, da bi se ostavio gorak utisak. On to radi non-stop - istakao je Petrović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:42

DRITAN SATERAO MILA U ĆOŠAK? Pavićević za Kurir TV: Đukanović više nema izbora, ovo su 4 scenarija koja mu je Abazović spremio!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track