CRNOGORSKA AGENCIJA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST: Ruske službe i hakeri izveli napad na informatičku strukturu Vlade Crne Gore!
Foto: Printscreen YToutube/TheRichest

istraga

CRNOGORSKA AGENCIJA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST: Ruske službe i hakeri izveli napad na informatičku strukturu Vlade Crne Gore!

Crna Gora -

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) saopštila je da su ruske službe koordinisale sajber napad na informatičku strukturu Vlade Crne Gore, objavila je Rado-televizija Crne Gore (RTCG), navodeći da je premijer Dritan Abazović ocenio da je reč o politički motivisanom napadu i sazvao za danas sednicu Saeta za nacionalnu bezbednost.

Napada se kritična infrastruktura i ovakav napad nije zabeležen u svetu, ocenjuje ANB.

Premijer Dritan Abazović poručio je da su sajber napadi politički motivisani.

"To je jako ozbiljna stvar i ovo je jako ozbiljan napad. Pratimo situaciju, uključena je i ANB, Uprava policije, Ministarstvo odbrane. Reč je, po mom sudu, o politički motivisanom napadu", rekao je Abazović nakon sastanka s predstavnicima Elektroprivrede Crne Gore i radnicima nikšićke Železare.

Zahvalio je međunardnim partnerima koji su od subote ujutru velika podrška institucijama sistema Crne Gore.

Abazović je za 18 sati zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, navodi RTCG.

vlada Crne Gore
foto: Printscreen

Vijesti ističu da je ANB potvrdila kako "nekoliko ruskih službi stoji iza poslednjeg sajber napada na crnogorske institucije", uz ocenu da je reč o "vrhu hibridnog rata".

Metodologija napada karakteristična je za ruske službe, pojašnjava ANB.

U ANB navode da postoji bojazan da vrhunac napada još nije dostignut i da bi na meti mogla da bude sva "kritična infrastruktura",elektroprenosni sistem, vodovodi i drugo, objavile su Vijesti.

Crna Gora je od kasno sinoć ponovo bila izložena novoj seriji organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu, saopštio je ranije danas ministar javne uprave u Vladi u tehničkom mandatu Maraš Dukaj.

Prema njegovim rečima, primarna meta je bila struktura državnih organa i nisu ugroženi nalozi građana i privrednih subjekata, niti njihovi podaci.

Crna Gora je o detaljima napadima, koji su umnogome nalik onima 2015. i 2016, informisala saveznike, rekao je Dukaj.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track