DODIK O GASIFIKACIJI ISTOČNOG SAJRAJEVA: Imam dva uslova, prvi nema snabdevanja Federacije i promena naziva firme
Foto: Youtube prtscr / RTRS

polemika

DODIK O GASIFIKACIJI ISTOČNOG SAJRAJEVA: Imam dva uslova, prvi nema snabdevanja Federacije i promena naziva firme

Bosna i Hercegovina -

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da podržava gasifikaciju istočnog dela Republike Srpske, ali pod dva uslova: da to ne znači i snabdevanje gasom Sarajeva u Federaciji BiH i da se promeni naziv preduzeća "Sarajevogas" sa sedištem u Istočnom Sarajevu, u Republici Srpskoj.

Na sastanku u Administrativnom centru Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, povodom naziva preduzeća dodao je: "Nemojte me zaj…", prenela je regionalna televizija ;N1.

Na sastanku je danas predstavljen projekt gasifikacije opština Šekovići, Vlasenica, (Igrišta), Milići, Han Pijesak, Pale (Jahorina), Trnovo i proširenja gasne mreže na teritoriji opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Dodik je posle sastanka novinarima rekao da ne želi da spreči isporuku Sarajevu u Federaciji BiH, ali da želi da se potpuno u tom segmentu odvoji od Federacije BiH.

"Neprihvatljivo je da gas u Sarajevo dolazi preko Istočnog Sarajeva, a da nas u Federaciji BiH stalno uslovljavaju, zatežu i primoravaju", kazao je on, te je dodao da ;je zato ;doneta odluka da se to promeni.

"Mi ne želimo da sprečimo isporuku gasa federalnom Sarajevu, ali imali smo uslovljavanja. Nemamo nameru da vodimo rat bilo s ;kim, ovo je naš projekat. Želimo da se razdvojimo potpuno od Federacije BiH", rekao je Dodik.

Premijer RS Radovan Višković naveo je kao je ovo veoma važan projekat za Republiku Srpsku, a ;da je izgubljeno mnogo vremena, jer je Federacija BiH opstruisala projekat gasifikacije istočnog dela RS.

"Ne mogu se pomiriti s činjenicom da neko ima problem da mi uradimo konekciju s Republikom Srbijom u Novom Selu kod Bijeljine i da se više od dve godine ne da saglasnost… OK gospodo, nije problem, ali mi nećemo čekati da donesete neku odluku. Idemo s novim gasovodom, koji će doći do Istočnog Sarajeva i krenuti prema Hercegovini", rekao je Višković.

Premijer RS je kazao da gas u BiH sada ulazi u Šepku kod Zvornika, a da će RS taj ulaz zameniti podstanicom u Bijeljini.

"Onda će se postaviti pitanje: 'Gospodo, hoćete li imati dovoljno gasa u Sarajevu i to vašom krivicom? Hoće li postojeći gasovod, koji ulazi u RS na Šepku, omogućiti da dobijete i vi u Sarajevu dovoljnu količinu gasa?' Upitajte se i dobro razmislite o tome", rekao je Višković.

Na ovu Viškovićevu izjavu je reagovao Dodik, navodeći da RS neće blokirati ništa Federaciji BiH kada je u pitanju gas, kao i da će lično od Rusije i dalje tražiti da vrši isporuku iste količine gasa po istoj ceni i za Federaciju BiH.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track