URA REAGOVALA NA ĐUKANOVIĆEVU ODLUKU: Prekršio je Ustav!
Foto: Stefan Jokić, BETA

drama

URA REAGOVALA NA ĐUKANOVIĆEVU ODLUKU: Prekršio je Ustav!

Crna Gora -

Građanski pokret URA je saopštio danas da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović predlogom za skraćenje mandata Skupštini prekršio Ustav, a da su demokrate rušenjem 43. Vlade vratili mehanizam predsedniku države u ruke.

„Demokrate su rušenjem 43. Vlade vratile mehanizam odlučivanja o daljim političkim procesima u državi u ruke Milu Đukanoviću, na šta je URA na vreme upozoravala, a što je danas došlo na naplatu“, poručuju iz GP URA, prenela je RTCG.

Ispostavlja se, kako kažu, da su Demokrate na ovaj način želele samo opstrukciju, „zaslepljeni patološkom mržnjom prema GP URA i njenom lideru Dritanu Abazoviću“.

URA podseća da su nudili rekonstrukciju 43. Vlade, a da su demokrate to odbacile i time vratile mehanizam u ruke Đukanoviću.

„Uzgred demokrate su opstruirale pregovore o novoj vladi izbegavajući da za sedam sastanaka donesemo konkretna rešenja i sa svojim besmislenim zahtevima minirale čitav proces“, poručio je pokret URA.

Nesporna je, kažu oni, činjenica i da Miodrag Lekić ima podršku GP URA za novog mandatara jer je Predsedništvo taj predlog juče potvrdilo na glasanju, ali i donelo odluku da se ne potpisuje bilo kakav dokument do konačnog dogovora i preciziranja svih stvari.

„Đukanović je ovim činom pokazao nedemokratski karakter, samovolju i autokratski manir, jer Ustavom i zakonima nije predviđeno da se za imenovanje mandatara Vlade potpisi moraju skupiti. Bez potpisa poslanika određeni su gotovo svi mandatari vlada u Crnoj Gori. U ovom trenutku najvažnija stvar za i dalje aktuelni sastav parlamenta jeste da se postigne konsenzus oko izbora Sudskog saveta i sudija Ustavnog suda kako zbog EU puta Crne Gore tako i zbog regularnosti izbornih procesa koji slede“, poručuje GP URA.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja