KO DA GA JE SUDBINA POSLALA ČAK IZ ŠVEDSKE NA OBALU MORAČE! Evo ko je Albanac koji je spasao bebu! Kući se vraća s FILMSKOM PRIČOM
Foto: Printscreen Linkedin, Printscreen Youtube

herojski podvig o kom bruji region

KO DA GA JE SUDBINA POSLALA ČAK IZ ŠVEDSKE NA OBALU MORAČE! Evo ko je Albanac koji je spasao bebu! Kući se vraća s FILMSKOM PRIČOM

Crna Gora -

Čitav region je tokom jučerašnjeg dana bio na nogama zbog drame u Crnoj Gori, kada je Podgoričanka (62) skočila u reku Moraču s Blažovog mosta, držeći u naručju mušku bebu - svoje unuče. Nakon toga usledila je prava drama, a svaki sekund bio je ključan u spasavanju.

Ubrzo potom je potvrđeno da je žena stradala, a dete je spaseno zahvaljujući pravim herojima, koji su se srećom u tom trenutku našli u blizini.

Brzom reakcijom radnici gradskog preduzeća Zelenilo, Alfi Ibrahimović i Almir Mujak, uspeli su i spasili bebu iz Morače. U tome im je pomogao i Demaj Spejtim.

Njih trojica su nadomak Mosta Blaža Jovanovića obavljali radne zadatke, kada su videli da je beba u vodi. Kako navode crnogorski mediji, Ibrahimović i Mujak potrčali su ka reci i izvukli dečaka na obalu.

Ali, tu nije bio kraj borbi za život ovog deteta. Ono najgore je tek sledilo. Beba nakon izvlačenja iz reke nije disala, a Vijesti su prenele informaciju da gotovo istovremeno dok je ispod Mosta Blaža Jovanovića trajala borba za život, roditelji mališana izjurili su iz kuće i panično su ga tražili, nakon što su dobili uznemirujuću poruku od bake dečaka, koja je potom sa njim skočila u reku.

U tom trenutku, na mestu gde se odvijala čitava drama, kao slučajni prolaznik se našao i jedan albanski poslanik u švedskom parlamentu, po imenu Adnan Dibrani.

Naime, on je bio deo posmatračke misije Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope koja je pratila izborni dan u Crnoj Gori. Kada je došao u Podgoricu, nije mu bilo ni na kraj pameti da će pored te imati još jednu misiju pri dolasku u Crnu Goru, možda najvažniju u svom životu - da spasi ljudski život.

Adnan je bebi dao veštačko disanje, te je uspeo da joj istisne vodu iz pluća i praktično ju je "oživeo", nakon što je dete izvučeno iz hladne Morače.

Kako pišu crnogorski mediji, on je uspeo da ostane pribran i spasi detetu život, između ostalog, zahvaljujući hrabrosti, smirenosti, ali i znanju koje ima kao roditelj troje maloletne dece.

On je u izjavi za medije istakao da nije isprva verovao da će uspeti da oživi bebu, s obzirom da je tada već bilo u vodi nekoliko minuta, ali da nije želeo da odustane.

"Prelazio sam most i pogledao ka vodi kada sam video da žena i dete plutaju rekom. Neki drugi momci su došli, spustili se do reke i izvukli bebu iz vode, dok su drugi pozvali hitnu pomoć. Potrčao sam ka njima i video da drže bebu, koja nije davala znake života. Pošto imam malo dete kod kuće, znao sam šta treba raditi u ovakvim situacijama", ispričao je za Pobjedu Adnan.

Crna Gora, beba, Morača, spasavanje
foto: Printscreen Youtube/Pobjeda

Istakao je da je u tim trenucima mislio da je kasno, jer je beba već bila u vodi nekoliko minuta. Kako kaže, samo se nadao da će beba da počne da diše, a u trenutku kada je čuo plač mališana, to mu je dalo dodatnu energiju da uspe da ga spasi.

Kako je potom rekao, vraća se svojoj deci srećan jer je uspeo da spase jedan život.

"Zagrliću svoju decu, a u mislima se nadati da će beba uskoro zdrava ponovo biti sa svojim roditeljima", zaključio je švedski poslanik.

Adnan Dibrani rođen je u Kosovskoj Mitrovici 1985. Sa sedam godina otišao je u Švedsku, gde i danas živi, a studirao je na univerzitetu Wolferhampton u Engleskoj.

On je član švedskog parlamenta od 2010, a kao član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, ovih dana je boravio u Crnoj Gori, kao posmatrač predsedničkih izbora.

Andrija Nikolić, poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore, uputio je reči zahvalnosti Adnanu Dibraniju.

"Dođeš kao švedski poslanik da posmatraš izbore u Crnoj Gori, a vratiš se kući kao heroj. Crna Gora će zapamtiti dobro delo koje si učinio, spasivši život bebi zajedno sa hrabrim radnicima Zelenila", napisao je Nikolić na Tviteru.

Adnan Dibrani
foto: Printscreen Linkedin

Na društvenim mrežama ubrzo su počeli da se oglašavaju mnogi korisnici povodom toga što je uspeo da "oživi" dete, te nisu štedeli reči kada je u pitanju taj podvig.

"Dobri, plemeniti, požrtvovani ljudi, moje najdublje poštovanje i naklon za ljudskost i humanost", "Fantastičan momak", "Herojski!", "Heroj dana", samo su neki od komentara korisnika.

Podsetimo, Podgoričanka (62) juče je skočila u reku Moraču s Blažovog mosta, držeći u naručju svoje unuče, nakon čega je usledila akcija spasavanja deteta, dok je ubrzo potom stigla vest da se šezdesetdvogodišnjakinja utopila, a dete su uspeli da spasu.

Kurir.rs/N.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track