KURIR TV SPECIJAL: OBRAĆANJE NOVOG PREDSEDNIKA CG! Prva poruka Jakova Milatovića: Zbogom poslednjem diktatoru u Evropi!
Foto: Shutterstock, EPA Boris Pejović, EPA Andrzej Lange

KURIR TV

KURIR TV SPECIJAL: OBRAĆANJE NOVOG PREDSEDNIKA CG! Prva poruka Jakova Milatovića: Zbogom poslednjem diktatoru u Evropi!

Crna Gora -

Upravo je okončan drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori, a Jakov Milatović je pobedio aktuelnog predsednika države i kandidata DPS-a, Mila Đukanovića.

Prema preliminarnim rezultatima, nakon obrađenih 100% glasova, Đukanović je osvojio 41,1% glasova, dok je Milatović osvojio ubedljivih 58,9% glasova.

Ovo znači da je Jakov Milatović novi predsednik Crne Gore.

22:38 OBRAĆANJE JAKOVA MILATOVIĆA

Jakov Milatović obratio se iz štaba Evropa sad.

- Večeras je noć koju smo čekali više od 30 godina. Neka nam je sa srećom pobeda svih nas. Neka nam je srećna pobeda Crna Gore jer je ovo zaista pobeda pomirene Crne Gore i svih nas. Večeras je Crna Gora napravila odlučan korak dalje i rekla zbogom, presudno zbogom ovom prevaziđenom režimu gospodina Đukanovića. Neka nam je sa srećom - rekao je Milatović nakon čega su pristalice zapevale "Milo lopove".

09:10

Obraćanje Jakova Milatovića nakon pobede!

- Vidite i večeras kakva je ovo sila zajedničke Crne Gore i upravo je ovo Crna Gora svih nas. Mi smo danas rekli jedno presudno zbogom kriminalu i korupciji i povezivanju kriminala i korupcije sa politikom. Nikada više! Rekli smo veliko dobro veče jednoj zajedničkoj, uspešnoj i evropskoj Crnoj Gori. Večeras ostavljamo prošlost prošlosti i zakoračujemo snažno u budućnost. Ovo je jedan istorijski dan za sve nas. Zato pozivam danas sve da dostojanstveno slave, da slave onako kako je bila ova pobeda, a to je bila pobeda jedne nove demokratske Crne Gore - istakao je Milatović i najavio budući ulazak u EU:

- U narednih pet godina ćemo uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju. Takođe nikada više iz Crne Gore neće ici trzavice prema bilo kojoj zemlji Zapadnog Balkana i našim komšijama. Želimo zajedništvo slogu i napredak u evropskom Zapadnom Balkanu.

- Ovo je zbogom poslednjem diktatoru u Evropi - zaključio je Milatović.

22:00 OBRAĆANJE MILA ĐUKANOVIĆA

Milo Đukanović obratio se iz štaba DPS. Naime, pre toga njegove pristalice pevale su pesmu "Ovo je naša zemlja" i uzvikali "Milo, Milo" dajući mu podršku.

- Završeni su predsednički izbori u Crnoj Gori i Crna Gora je izabrala. Ja taj izbor poštujem i čestitam Jakovu Milatoviću na poverenju koje je dobio na izborima. Želim mu da bude uspešan predsednik, jer ako on to bude i Crna Gora će biti uspešna. Ovo je prilika da zahvalim svim građanima Crne Gore. Želim da se zahvalim svim građanima koji su mi dali poverenje. Nekad su ti glasovi bili dovoljni za većinu, u ovom trenutku nisu, ali su vriedni kao planina. Ponosan sam na ogromnu podršku u sredinama u kojima većinu čine pripadnici manjinskih naroda - rekao je Đukanović i dodao:

- Sada je jako važno da Crna Gora napravi i sledeći izbor. To je onaj koji je zakazan za 11. jun odnosno to su parlamentarni izbori. Sve što se događa ovih dana potvrđuje da Crna Gora nema vladu, već zalutale institucije. Te institucije ni u ovom izbornom procesu nisu bile na visini zadatka. Ne želim ni reč da kažem na tu temu.

- U izbore me je uvela odgovornost prema Crnoj Gori, da zaštitimo nacionalnu čast Crne Gore i Crnogoraca. Mislim da smo to uradili sve ove godine, da smo to uradili danas. Nekad pobeđujete na izborima, nekad izgubite. I ovom procesu mislim da smo pokazali apsolutnu odgovornost prema Crnoj Gori - zaključio je Đukanović.

06:38

Obraćanje Mila Đukanovića: Priznao poraz!

Bratislav Dikić, general u penziji, i Čedomir Antić, istoričar, bili su gosti trećeg sata specijala.

Antić je rekao da su velike sile i država Mila Đukanovića učinile sve da nastave sa sukobom Crnogoraca sa srpskim narodom:

- Prvo bih voleo da čestitam ovu veliku pobedu narodu Crne Gore. Ovo je veliki čas, vreme je da srpski narod dobije ravnopravnost. Na žalost posle 2020. godine, velike sile i duboka država Mila Đukanovića su sve učinile da nastave sa sukobom Crnogoraca i manjina sa srpskim narodom. Vruhnac toga je bila ta zabrana ustoličenja. Zdravko Krivokapić je levirao, bio je razočarenje promena i napravio je neparlamentarnu Vladu, Srbi su bili ucenjivani da za nju glasaju. On u to vreme nije hteo da prihvati sporazum sa SPC. Ta Vlada nije dobro radila.

01:23

KURIR SPECIJAL TV Čedomir Antić

- Samo ustoličenje mitropolita je jedan čin koji je bio nerazumljiv. Odnosno, nerazumljivo je ponašanje policije i vlasti Crne Gore. Vreme Mila Đukanovića opisuje da su državljani Srbije neprijatelji Crne Gore. Ovaj režim bi pao ranije da nije bilo izmišljenog državnog udara. Đukanović je javno rekao da sam ja kao Zvezdan Jovanović, i da je trebalo snajperom da ga ubijem. To su takve laži - rekao je Dikić.

Bratislav Dikić
foto: Kurir televizija

Dikić je rekao zbog čega Milo Đukanović, u periodu od 2006. do 2020. godine, nije uspeo da odvede Crnu Goru u EU:

- Što se tiče prijema Crne Gore u EU, to neće biti brzo. Barem ne dok se ne iskoreni organizovani kriminal. Svi znamo kakav je dole kriminal i da sve dolazi preko Crne Gore ka Evropi, od narkotika, pa nadalje. Znamo i da se režim Mila Đukanovića bazirao na kriminalu. Vlada nije njemu naklonjena, niti je izvršna vlast u njegovim rukama, jer da jeste, drugačije bi brojke bile na izborima. Vlada poslednjih godina radi veoma uspešno i suzbija organizovan kriminal.

Antić se dotakao obraćanja Mila Đukanovića.

- Ovo je bio oproštajni govor. Bilo je jasno da je režim Mila pao one noći 30. avgusta kada je izgubio parlamentarne izbore. Tada je prva reakcija bila da neće priznati izborne rezultate. Sakrili su se kao junaci iza jedne od retkih članica ženskog pola. Ona je rekla d aje prema njihovim računicama dobili 51% poslanika. Onda su ambasade pozvale i rekle da to nije prihvatljivo. Za razliku od Slobodana Miloševića koji nije imao tu vrstu obaveze prema ambasadama, Milo nije pokušao da spreči volju naroda. Da je pokušao, doživeo bi odisaj kao što je bio u Srbiji 5. oktobra i brže bi se stvari završile.

00:38

KURIR TV SPECIJAL: Antić o obraćanju Mila

21:30 EVO ŠTA SE DEŠAVA U ŠTABU DPS

- Funkcionera DPS još uvek nema. U poslednjih 15 minuta počeli su da pristižu pristalice DPS i pre nekih 5 minuta zapevali su jednu pesmu "da je večna Crna Gora". To nije zvučalo kao pobednička pesma, ali su oni to otpevali. Veliki broj njih je bio ogrnut crnogorskim zastavama - rekao je novinar Kurir televizije Dušan Ilić.

02:59

IZBORNI ŠTAB DPS-a

Panaotović smatra da bi najgora opcija bila da je Đukanović ostao na vlasti.

- Crna Gora je sada u izuzetno negativnom stanju kada je reč o ekonomiji. Takođe su u potpunoj blokadi kada je reč o pregovorima sa EU. Crna Gora je u institucijalnoj krizi kada je reč o sudstvu, pravosuđu... Milo Đukanović je taj koji nije imao odgovore na konkretna, društvena, politička pitanja već godinama i koji tapka u mestu o pregovorima sa EU. Naravno da Milatoviću neće biti nimalo lako, ali svakako da je najgore bilo da Đukanović ostane na vlasti. Ukoliko Milatović ne bude vukao dobre poteze, narod će menjati, dolaze parlamentarni, potom lokalni - rekao je Panaotović.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

21:00 UBEDLJIVA POBEDA JAKOVA MILATOVIĆA

Prema poslednjim informacijama, na osnovu 90 odsto obrađenog uzorka Milo Đukanović je osvojio 39,9 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 60,1 odsto.

00:57

KURIR TV SPECIJAL: Već počelo slavlje u Crnoj Gori: Vatromet se presijava nebom

Predrag Savić, advokat i Bojan Panaotović, analitičar gosti su drugog sata specijala na Kurir TV.

Panaotović je prognozirao ishod drugog kruga.

- Uzorak je već toliki da je stvar potpuno izvesna i kretaće se u ovim okvirima. Setite se lokalnih izbora u Podgorici širom Crne Gore. Tada je bila precizna i jasna slika da je odnos u biračkom telu oko 60% prodemokratskih strana, 30% avgustovskih snaga, da ne kažem prosrpskih, ali svakako onih koji se zalažu za dobar odnos sa Srbijom. Juče sam prognozirao 59% za Jakova Milatovića. Razloga za slavlje ima i ono nije samo iz štaba Milatovića, već širom Crne Gore.

01:22

KURIR TV SPECIJAL: Panaotović prognozirao ishod drugog kruga

Savić je rekao da je rezultat očekivan i da je ovo pobeda svih koji poštuju tradiciju, ali i onih koji se zalažu za modernu Crnu Goru.

- Očekivano je bilo. Ovaj rezultat sam već rekao kod vas u emisiji. Ovo je velika pobeda slobodne Crne Gore, pobeđen je strah. Ovo je zajednička pobeda svih onih koji žele modernu, novu demokratsku Crnu Goru, punu promena, ali i onih koji se zalažu za očuvanje tradicije, kulture, istorije, časti i obraza. Pobeda svih koji žele modernu zemlju, ali i onih koji poštuju Njegoševu tradiciju. Imamo jedno zajedništvo na delu. Uradili su veliki posao i oterali su poslednjeg diktatora u Evropi - rekao je Savić.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

Savić je rekao da je policija bila ključna u kupovini Mila Đukanovića.

- Danas je policija sprečila Milovu nameru da ponovo utiče po principu sigurnih glasova u odnosu na rezultat. Policija je samo privodila na razgovore i čak nije ni pretresala. Ako se prisetimo, policija je do sada bila ključna u kupovini glasova Milu Đukanoviću. Promene u policiji su dovele da po prvi put policija postupi tako da se ispoštuje narodna volja. Da se putem biračkih listića promeni vlast, a ne putem kupovine glasova, straha i drugih podmićivanja - rekao je Savić.

01:07

KURIR TV SPECIJAL: Predrag Savić o policiji i glasanju

- Što se tiče DPS-a, situacije je takva da će beznadno tonuti i dalje. Pogledajte predizborni duel Jakova Milatovića i Mila Đukanovića, od pre neki dan i uporedite sa predsedničkom debatom od pre desetak dana. Kao da je Đukanović hrlio u susret sopstvenom porazu. Sve statistike kažu da je SPC najpopularnija institucija u Crnoj Gori, a Milo je na oba duela napadao SPC i nazivao je pogrdnim imenima. Ako to činite, možete da imate samo negativne reakcije kod glasača. Rezultat vam je jasan sada - rekao je Panaotović.

Kurir Televizija
foto: Kurir Televizija

20:45 Evropa sad: Milatović na 60 odsto, ima 40.000 više u Podgorici

Voditeljka specijalnog programa Kurir TV Jelena Pejović pročitala je rezultate nakon više od polovine prebrojanih glasova po kojima Milatović ima 60, a Đukanović 40 odsto glasova.

02:30

EVROPA SAD: Milatović ima duplo više glasova u Podgorici!

- Poštovani građani Crne Gore. na osnbovu 41 odsto obrađenog izbornog tela, Milatović ima oko 62 odsto, a Đukanović oko 38 odsto. Projekcije pokazuju ubedljivo pobedu u Pljevljima, Beranama, Mojkovicu, Žabljaku, Šlužinama. U Podgorici Jakov Milatović imaće duplo više glasova, a u brojevima preko 40.000 glasova više. U Nikšiću 10.000 više, u Danilovgradu preko 70 odsto glasova - obratili su se iz Milatovićevog izbornog štaba.

Vladimir Božović se zahvalio pored AMfilohiju i svima koji nisu dočekali ovaj dan.

- Zahvalimo se svim prebijanim, hapšenim, progonjenim, onim koji su trpeli teror diktatorskog režima, ali i liderima DF Andriji Mandiću, Milanu Kneževiću, da se zahvalimo Medojeviću, Bečiću, svim iskrenim ljudima koji su pokazali hrabrost. Ali i svim običnim građanima koji su prepoznali da je ovo istorijski trenutak. Nudim se da sutra budem u Spuu (zatvor u Podgorici) ako će to da doprinese pravdi - rekao je Božović.

Matović je konstatovao da ovo nedvosmisleno znači pobedu Milatovića.

- Bilo je mnogo primera flagrantnog kršenja biračkih prava u Crnoj Gori. Najvažnije je što je s tim gotovo i što niko neće moći da uzurpira taj sistem - rekao je Matović.

20:30 Prvi prelimininarni rezultati - Milatović 56,8% - Đukanović 43,2%

Nakon prvog preliminarnog preseka na osnovu 43,5 odsto prebrojanoh glasova, Jakov Milatović ima 56,8, a Milo Đukanović 43,2 odsto osvojenih glasova, Božović je vrlo emotivno reagovao, zaplakavši pred kamerama Kurir TV.

01:07

KURIR TV SPECIJAL! Božović: Srbija i Crna Gora ostaju najbolji prijatelji!

- Proradile su mi emocije i izvinite, ali ovo je kraj kriminalnog režima Mila Đukanovića. Moje misli su sad s pokojnim mitropolitom Amfilohijem, i ovo je pravda koja je dugo čekana. Milo treba da odgovara pred pravosudnim organima Crne Gore, da položi račune. On mi je dao podstrek da istražujem, proterao me je iz Crne Gore, zabranio da radim svoj posao. Napravio sam kontakte u Europolu, Interpolu i američkim organima za borbu protiv korupcije, da vidimo kakve će to pipke i poluge vlasti koje je on drao i u Srbiji da se ruše i razgrađuju - rekao je Božović.

Vladimir Božović
foto: Kurir televizija

Svoj komentar dao je i drugi gost Perko Matović.

- Svaka vlada je bolja od Đukanovićeve, svaki predsednik je bolji od Mila. Dosad nije bilo revanšizma, ali sad kad je Milo došao do kraja političke karijere treba i to očekivati.

20:00 Uključenja s lica mesta

Novinari Kurira Andrijana Glišić i Dušan Ilić uključili su se iz izbornih ptabova predsedničkih kandidata Jakova Milatovića i Mila Đukanovića.

Kako su rekli, prvi preliminarni rezultati očekuju se u 21 sat, a prva obraćanja oko 22 sata.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Vladimir Božović, ambasador Srbije u Crnoj Gori, i Perko Matović, iz Centra za nacionalnu politiku, gosti su u prvom satu specijalnog programa Kurira,

- Ne radi se o rezervnim glasovima nego je veća izlaznost. U prvom krugu bilo je sve što je na političkoj sceni Crne Gore. U Nikšiću je izlaznost 75 odsto, u Podgorici 72 odsto, a daleko najmanji u Gusinju, Rožajama i Tuzima gde se očekivao veliki priliv Đukanovićevih glasača iz dijaspore. Ili je računao na punktove gde je policija reagovala i sprečavala kupovinu glasova - kaže Božović.

Vladimir Božović
foto: Kurir TV

- Nadam se da će u poslendjem satu izlaznost biti veća i imaćemo referendumsko izjašnjavanje, jasnu i nedvosmislenu pobedu Jakova Milatovića. Jednosavno je sabrati brojke, on je imao preko 30 posto, uz podršku Andrije Mandića i Alekse Bečića, to je 60 odsto - dodao je Božović.

02:53

Božović: Matematika prvog kruga nalaže da je nemoguće da Milo ostvari pobedu

Perko Matović nadovezao se na svog sagovornka u studiju Kurir televizije i razgovoru s voditeljkom Jelenom Pejović.

- Bilo bi neverovatno da imamo predsedničkog kandidata koji bi rekao da će izgubiti izbore, otud njegov optimizam. Moguće da ima rezervoare glasova, ali ovo podseća na 2013. kad je Lekić izgubio za 7.500 glasova od Vujanovića. N ato cilja Milo sada, bilo je puno izbornih neregularnosti koje su presudno udicale da on pobedi. Treba da vidimo da li će sve neregularnosti biti eliminisane jer one idu u prilog kandidatu DPS. Matematika prvog kruga nalaže da je nemoguće da Milo ostvari pobedu, ali treba sačekati - rekao je Matović.

Perko Matović
foto: Kurir TV

- Milo nije mogao da se osloni samo na dijasporu, oni su tradicionalna upotrebna vrednost DPS, nisu birači u pravom smislu. Crna Gora ima nakaradan zakon. Moja majka je rođena u Podgorici, ali nema pravo glasa jer živi u Beogradu.- dodao je Matović.

01:28

Kurir TV specijal: Perko Matović

Božović je prokomentarisao budući raspored snaga u Crnoj Gori i da li DPS ima osovinu podrške u uspeđnim biznismenima, ali i podzemnoj hobotnici.

- Nezapamćeno je da je neko poput Mila Đukanovića vodio državu ugnjetavajući Srbe, na šta je upozorio i Jakov Milatović. Ja se nikad nisam slagao s politikom Slavka Perovića, ali sam poštovao njihov stav jer nisu nikog ubili, opljačkali. Ta količina obračuna sa Srbima, Crnogorcima, Albancima i Bošnjacima samo da bi ostali hobotnica podzemlja je nečuvena. U danu kad sam Milu Đukanoviću predao akreditive rekao je da me smatra izuzetnim poznavaocem crnogorskih prilika - podsetio je Božović.

01:45

KURIR TV SPECIJAL: Ambasador Božović o Milu Đukanoviću

Govorio je i od koga je sve Milo Đukanović dobio podršku u Srbiji i regionu.

- Milo vlada samo tri godine manje nego što Jakov Milatović ima godina života. Zamislite da sad neko dete treba na promenu vlasti da čeka još toliko. Ja sam bio ambasador u antidemokratskom sistemu u kom je bilo lako manipulisati s tako malim brojem birača. Svi oni, među kojima su i neke moje kolege ambasadori, njihovo vreme prolazi. Vidite ko je podržao Đukanovića, od nesretnog Kurtija koji kidiše na Srbe na Kosmetu. Komšić, nelegitimni predstavnik Hrvata u BiH. Ovde ga podržavaju Čanak, Čeda Jovanović i Žarko Korać. Smeju se. Kome? Srbiji, srpskoj deci, SPC. Moramo nazvati prave stvari pravim imenom. Od sutra će krenutu jedna prava, demokratska Crna Gora koja će krenuti u obračun s kriminalom i povratku otetih milijardi od građana Crne Gore - dodao je Božović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track