Najnovije vesti

DRITAN IGRA NA SVADBI UZ SPORNU ALBANSKU PESMU: Veseli se sa mladom, a mnogi traže da mu se odmah ZABRANI ULAZAK u Srbiju (VIDEO)
Foto: Printskrin/Instagram

bura nakon snimka

DRITAN IGRA NA SVADBI UZ SPORNU ALBANSKU PESMU: Veseli se sa mladom, a mnogi traže da mu se odmah ZABRANI ULAZAK u Srbiju (VIDEO)

Crna Gora
15:19h

Dritan Abazović, premijer Crne Gore u tehničkom mandatu, pokazao je svoje plesačko umeće na jednoj svadbi.

Snimak na kome Abazović igra sa mladom širi se brzinom munje na društvenim mrežama. Na snimku se vidi kako su ostali gosti napravili krug dok se mlada i Abazović vesele.

Navodi se da je Abazović bio i kum na toj svadbi.

Za sada nije poznato kad je nastao snimak, ali komentari na društvenim mrežama se samo ređaju.

- Samo nek je veselo, a ne neka mržnja - navodi jedna korisnica.

- Najjači u Crnu Goru, ali i šire! Brat Abaz - nadovezao se jedan korisnik.

Mnogima je međutim sporna pesma uz koju Abazović igra jer je reč o "Šoti" koja prema tumačenju pojedinaca govori o albanskom zločinu nad Srbima na KiM posle Drugog svetskog rata.

- Odmah zabrana ulaska u Srbiju zbog igranja uz fašističko-balističku pesmu - navodi jedan korisnik.

- Ako je ovo muzika od pesme "Šota" onda svi koji ste ga podržali nemate pojma šta ta pesma znači - dodaje jedna korisnica.

- Tvorac je Šota Galica, albanska odmetnica, koja se posle Balkanskih ratova borila rame uz rame sa svojim mužem protiv jugoslovenskih vlasti na Kosovu. Kad su Srbi konačno uspeli da ugase ustanak i ubiju njegovog vođu Azema Galicu poludela je i da bi se osvetila otela šestoro srpske dece koje je žive spalila. Dok su goreli je igrala i pevala "Šote mori Šote" - objašnjava jedan korisnik.

- Može li se nešto desiti da se ne uključi istorija koja nije niti će ikad biti činjenica. Čovek je kum na svadbu. Odlično igra Šotu inače - odgovorio mu je jedan korisnik.

"Šota" je inače veoma popularna širom bivše Jugoslavije i predstavlja tradicionalnu narodnu igru albanskog stanovništva sa Kosova i Metohije.

Usmeno predanje kosovskih Srba po kome je Šota Galica, iz osvete nakon pogibije muža, bacila u vatru šestoro srpske dece pevajući pesmu, međutim, nema utemeljenje u istoriji.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:57

DRITAN ABAZOVIĆ O ŠVERCU CIGARETA Govorio sam o imenima ljudi i firmi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track