HRVATI U ZAMBIJI OSLOBOĐENI OPTUŽBI: Bili osumnjičeni za trgovinu decom
Foto: AP Salim Dawood

HRVATI U ZAMBIJI OSLOBOĐENI OPTUŽBI: Bili osumnjičeni za trgovinu decom

Hrvatska -

Zambijski sudija oslobodio je danas osmoro Hrvata koji su u Zambiji već sedam meseci zbog optužbi za trgovinu ljudima nakon što su osumnjičeni za pokušaj nezakonitog usvajanja dece.

Postoji mogućnost da i ako se ročište završi, bude pokrenuto još jedno, što bi za četiri uhapšena para značilo još nekoliko meseci boravka u Zambiji, a možda i više, prenosi index.hr.

Osmoro Hrvata, među kojima je i gitarista čuvenog benda "Hladno pivo", u februaru je već pušteno na slobodu pred zambijskim sudom, ali ih je policija ponovo uhapsila na aerodromu i vratila u pritvor, a sud je protiv njih ponovo podigao optužnicu. Povod za to bila je anonimna prijava koja je stigla iz Hrvatske.

Situacija s decom još je nepoznata. Prethodno je prošle nedelje objavljeno u medijima da su deca smeštena u nekoj vrsti maloletničkog zatvora, jer ne postoje domovi za nezbrinutu decu, da bi naknadno Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izvestilo da su decu iz DR Konga koju su četiri hrvatska para nameravala da usvoje preuzele zambijske službe socijalne zaštite, da su na sigurnom i da imaju dobre uslove.

(Kurir, Index, Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track