HAPŠENJE: Bivšeg direktora crnogorske policije sumnjiče za šverc cigareta
Foto: Profimedia, YouTube/Al Jazeera

HAPŠENJE: Bivšeg direktora crnogorske policije sumnjiče za šverc cigareta

Crna Gora -

Veselin Veljović uhapšen juče zbog sumnje da je sa još trojicom osumnjičenih stvorio kriminalnu organizaciju, zloupotrebio službeni položaj i bavio se krijumčarenjem

Bivši direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović uhapšen je juče ujutru u akciji Specijalnog policijskog odeljenja, a po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Policija je, kako prenose crnogorski mediji, pretresla i sve njegove stanove i kuće u Podgorici, Mojkovcu, Nikšiću i na Žabljaku.

Pretresi na više lokacija

U istoj akciji uhapšen je i Mujo Nikočević, koji važi za bezbednosno interesantnu osobu koja je više puta osuđivana i dovodi se u vezu sa škaljarskim klanom, kao i Nikola Mrkić.

Izvor: Jedan od uhapšenih dovodi se u vezu sa škaljarskim klanom

šverc
foto: Shutterstock

- Oni su uhapšeni u okviru istrage šverca cigareta - prenosi crnogorska Borba. Specijalno policijsko odeljenje je, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, juče lišilo slobode Veselina Veljovića, Muja Nikočevića i Nikolu Mrkića i protiv njih, ali i protiv Aleksandra Mrkića, podnelo krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da su počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje. Iako je punomoćnik braće Aleksandra i Nikole Mrkića, advokat Vuk Jaredić, izjavio za Vijesti da Nikolu i Aleksandra ne traže Specijalno državno tužilaštvo ili Uprava policije, Nikola Mrkić je kasnije juče uhapšen, dok je njegov brat i dalje nedostupan nadležnim organima.

Veselin Veljović je, inače, od leta 2007. do 2011. bio direktor Uprave policije Crne Gore, a potom je u periodu od 30. jula 2018. do 17. decembra 2020. bio u drugom mandatu prvi čovek crnogorske policije. Tokom karijere Veljović je, od strane opozicionih partija, dela nevladinih organizacija i medija, često optuživan za netransparentnost, zloupotrebu policije i moći, bespogovornu političku lojalnost Milu Đukanoviću, ali i za umešanost u brojne slučajeve prodaje državne imovine.

DRITAN ABAZOVIĆ Konačno ga stigla ruka pravde

Dritan Abazović
foto: EPA Georgi Licovski

Premijer Crne Gore Dritan Abazović poručio je da je „ruka pravde konačno stigla i do Veselina Veljovića“. On je to napisao na Tviteru nakon hapšenja bivšeg direktora policije. - Čestitam na akciji SDT i SPO na čelu s gospodinom Predragom Šukovićem i svim službenicima sektora bezbednosti koji daju doprinos da se Crna Gora oslobodi od organizovanog kriminala. Idemo dalje, čeka nas još puno posla - naveo je Abazović.

Milov savetnik

Nakon okončanja prvog mandata Veljović je bio savetnik tadašnjeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbednosti i odbrane, a u vreme vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Veća za nacionalnu bezbednost.

Kad je u decembru 2020, posle razgovora s tadašnjim potpredsednikom vlade Dritanom Abazovićem, otišao iz Uprave policije, ponovo je zaposlenje našao u kabinetu bivšeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Funkciju savetnika za bezbednost i odbranu Veljović je obavljao sve do 20. maja ove godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track