PREOKRET U CRNOJ GORI! SRPSKA KOALICIJA BIĆE U VLADI! Mandić i Knežević: Prihvatamo ponudu mandatara Spajića!
Foto: Printscreen

PREOKRET U CRNOJ GORI! SRPSKA KOALICIJA BIĆE U VLADI! Mandić i Knežević: Prihvatamo ponudu mandatara Spajića!

Crna Gora -

Ona nam je prihvatljiva ne zbog toga što smo mi slabi, nego da sprečimo DPS da preuzme vladu, kazali lideri koalicije Za budućnost Crne Gore
na jučerašnjoj konferenciji za medije

Lideri koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Andrija Mandić i Milan Knežević saopštili su na konferenciji za novinare da je tom savezu prihvatljiva ponuda mandatara Milojka Spajića za učešće u vladi. Mandić je kazao da su od Spajića tražili da ponudu učini javnom kako bi je predstavili stranačkim organima.

- Čuli smo od kolega iz drugih partija - „to je i nama nudio“, pa smo i zbog toga tražili javnu ponudu. Umesto javne ponude, dobili smo informaciju da smo mi ponudu odbili - rekao je predsednik Nove srpske demokratije.

On je rekao da su se konsultovali sa stranačkim organima i doneli odluku da prihvataju ponudu.

Ko je koliko jak

Promešane karte u parlamentu

Koalicija Za budućnost Crne Gore, koju čine bivše članice Demokratskog fronta, Nova srpska demokratija Andrije Mandića i Demokratska narodna partija Milana Kneževića, ima 13 poslanika, Demokratska Crna Gora Alekse Bečića sedam, a Građanski pokret URA Dritana Abazovića četiri.

Bošnjačka stranka ima šest mandata, Socijalistička narodna partija dva, dok su albanske nacionalne stranke i Hrvatska građanska inicijativa osvojile ukupno četiri mandata.

Izvesno je da u njoj neće biti Demokratske partije socijalista i Građanskog pokreta URA premijera u odlasku Dritana Abazovića.

Spremni za razgovor

- Ponuda je nama prihvatljiva ne zbog toga što smo mi slabi, nego da sprečimo DPS da preuzme vladu - naglasio je Mandić.

On je rekao da prihvataju ono što je mandatar saopštio medijima.

- U kontekstu naše velike borbe, spremni smo da narednih dana sednemo za sto i odbranimo narodnu volju. Imamo vremena, još 75 dana da sve dogovorimo - dodao je Andrija Mandić.

Milan Knežević je rekao da je poslednji sastanak sa Spajićem bio u subotu uveče i da su se tu „čvrsto dogovorili“ da im mandatar u nedelju pošalje pisanu ponudu, nakon čega bi sazvali sednicu stranačkih organa.

- On je isto nudio i drugim partijama. Ministarstvo prosvete je nuđeno i nama i Ujedinjenoj, Ministarstvo sporta i nama i SNP, Ministarstvo evropskih poslova nuđeno je i nama i HGI, Ministarstvo poljoprivrede je, prema poslednjim informacijama, trebalo da pripadne Bošnjačkoj stranci... Zbog toga smo tražili pisanu ponudu, kako ne bi ovaj pregovarački proces podsećao na Tuški put i goveđu pijacu - naglasio je predsednik Demokratske narodne partije.

Šta je PES ponudio koaliciji ZBCG

  • mesto potpredsednika Vlade Crne Gore
  • ministarstvo prosvete
  • ministrastvo turizma
  • ministarstvo sporta i mladih
  • mesto potpredsednika Skupštine iz parlamentarne većine
  • mesto potpredsednika Skupštine iz reda žena
  • 40 odsto mesta u upravnim odborima javnih preduzeća koja se dele politički
  • 40 odsto ambasadorskih mesta od onih koja se dele politički

Pisana ponuda

Knežević je rekao da su, „u ovoj prepisci“ s Pokretom Evropa sad, prvi put javno dobili pisanu ponudu.

- S obzirom na to da je ostalo 75 dana, ja sam konsultovao stranačke organe i dobio sam mandat da vodim pregovore. Nama je ponuda prihvatljiva... Ako mu je zaista stalo da ima stabilnu većinu od 56 poslanika, Spajić nema nikakav izgovor, jer smo prihvatili svih 10 principa - naveo je on.

Knežević je rekao da ih ucenjuju i pokušavaju da ih „eliminišu“ oni koji su prethodnih decenija bili „deo logistike Mila Đukanovića“.

- Pozivam Jakova Milatovića da se odredi prema ovom bitnom pitanju, jer je i dalje jedan od kolidera PES, da li ostaje pri onome što je rekao - da je potrebna strateška saradnja sa ZBCG, a ne sa satelitima Mila Đukanovića. Mi ponudu prihvatamo iako je na našu štetu, a sad da vidimo šta će Spajić i Milatović da odgovore - zaključio je Knežević.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track