OTKRIVEN TUNEL ISPOD ZGRADE SUDA U PODGORICI: Kopan mesecima, vodi do stana u blizini, sumnja se da je spremano bekstvo (FOTO)
Foto: EPA/Boris Pejović

šok

OTKRIVEN TUNEL ISPOD ZGRADE SUDA U PODGORICI: Kopan mesecima, vodi do stana u blizini, sumnja se da je spremano bekstvo (FOTO)

Crna Gora -

Ispod zgrade Višeg suda u Podgorici otkriven je tunel koji vodi do stana koji se nalazi nasparam zgrade suda.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić ističe da je akcija dobro organizovana i mesecima pripremana.

Predsednik suda Boris Savić navodi da dimenzije tunela pokazuju da je na njemu rađeno duže vreme i da je verovatno planirano bekstvo. Savić je demantovao informacije da je nešto ukradeno iz depoa gde je inače samo u poslednje dve godine smešteno devet i po tona raznih vrsta droge.

- Zatekli smo pomerane predmete u depou. Obavljen je popis, gotovo ništa ne nedostaje, to smo uvideli. Konstatovano je da su predmeti ispreturani. Informacije da je nešto ukradeno nisu istinite - naveo je Savić.

Istakao je i da nedostatak nekih predmeta ne bi napravio nenadoknadivu štetu jer su dokazi izveštačeni.

- Na dobro sakrivenom mestu pronašli smo otvor. To je otvor tunela koji je morao biti duže pravljen. Dimenzije pokazuju da se radi o nečemu što je rađeno duži vremenski period - naveo je Savić.

Ukazao je da imaju pravo da misle da je meta bio lak pristup sudu i lak pristup depou.

TUNEL OTKRILE RADNICE

Tajni tunel, koji je prokopan do depoa Višeg suda u Podgorici, nisu otkrili policijski inspektori već sasvim slučajno dve službenice tokom popisa deponovanih predmeta koji je rađen tokom čitave noći, navodi Pobjeda.

Jedna od službenica prilikom kratkog odmora osetila je strujanje hladnog vazduha što joj je na trenutak zasmetalo. Pošto se požalila koleginici da klima baš "bije" dobila je odgovor da u toj prostoriji nema rashladnog uređaja. Koleginice su pogledale iza sebe i primetile da kroz fajlove posložene uz vitrinu naslonjenu na jedan od zidova bije hladan vazduh.

Pomerile su vitrinu i videle otvor.

- Onaj ko je radio taj tunel imao je nameru da dođe u blizinu sobe za zadržavanje. Taj otvor je tokom popisa bilo lako uočiti - istakao je Savić.

Naglasio je i da ne veruje da je meta bila droga koja se u depou nalazi i da se pregledaju snimci sa kamera.

Savić sumnja da je tunel prokopan kako bi bilo pokušano bekstvo.

- Neverovatno je da je to rađeno da se ukrade već izveštačen dokaz. Realnije mi je da je možda pokušano bekstvo ili možda i neki bolji scenario - poručio je Savić.

VODI DO STANA

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić obišli su Viši sud.

- Tunel vodi do depoa iz jednog stana koji se nalazi u blizini suda - naveo je ministar i dodao da je reč o stanu u privatnom vlasništvu.

Dodao je da je stan iznajmljen dva meseca pre nego što je javnost saznala za iskopavanje tunela. Zgrada u kojoj se nalazi stan je u Njegoševoj ulici pored Višeg suda.

- Ovo je akcija koja je dobro isplanirana i organizovana i koja se mesecima pripremala i liči na akcione filmove - rekao je Adžić.

Saopštio je da će policija uraditi sve da otkrije počinioce. Kaže da je u toku popisivanje materijala u depou Višeg suda.

- Trenutno nema lica koja su procesuirana, ali vrlo brzo očekujemo da će se i od pojedinaca uzimati izjave - poručio je Adžić.

Saopštio je i da je ovaj događaj neka vrsta napada na sistem i državu.

(Kurir.rs/RTS/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja