OD USPEŠNOG PREDUZETNIKA DO POLITIČKOG LIDERA: Ovo je biografija Andrije Mandića, prvog Srbina na čelu Skupštine Crne Gore
Foto: R.R./ATAImages

OD USPEŠNOG PREDUZETNIKA DO POLITIČKOG LIDERA: Ovo je biografija Andrije Mandića, prvog Srbina na čelu Skupštine Crne Gore

Crna Gora -

Lider Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić izabran je danas za predsednika Skupštine Crne Gore.

Mandić je prvi Srbin na čelu crnogorske Skupštine.

Andrija Mandić je rođen 19. januara 1965. godine u Šavniku. Diplomirao je na Metalurško-tehnološkom fakultetu u Podgorici.

Pre aktivnog političkog angažmana, bio je uspešan preduzetnik. Kao direktor i suvlasnik akcionarskog društva za preradu obojenih metala, organizovao je prvu privatnu proizvodnju aluminijumskih legura u Crnoj Gori. U saradnji sa Metalurško-tehnološkim fakultetom iz Podgorice radio je na projektovanju, izradi i instaliranju opreme za livenje aluminijuma, kao i na komercijalnom metalurškom inženjeringu.

Jedan je od osnivača Srpske narodne stranke, a od 2003. do 2009. godine bio je predsednik SNS-a. U Vladi nekadašnje SRJ obavljao je funkciju zamenika ministra za privredu. Bio je na čelu koalicije „Srpska lista“, i njen predsednički kandidat na izborima 2008. godine.

Crnogorski Parlament, Parlament Crne Gore, Skupština Crne Gore, sednica parlamenta Crne Gore, Milan Knežević, Andrija Mandić
foto: R.R./ATAImages

Ujedinjenjem nekadašnje Srpske narodne stranke i Narodne socijalističke stranke Momira Bulatovića 24. januara 2009. godine osnovana je Nova srpska demokratija. Andrija Mandić je od tada na čelu te političke organizacije koja je do 30. avgusta prošle godine bila najjača opoziciona stranka, a od tog datuma je vladajuća partija sa najvećim brojem poslaničkih mandata.

Od 2012. godine, osnivač je i član predsedništva Demokratskog fronta. Bio je nosilac liste „Demokratski front – Mi ili on“ na parlamentarnim izborima 2016. godine. Tadašnja izborna pobeda tog političkog saveza je osujećena režimskom organizacijom lažnog državnog udara, a protiv lidera DF-a je organizovano, kako su tvrdili, lažno suđenje i montirani politički proces.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine, sa koalicijom “Za budućnost Crne Gore” pobedio je režim Mila Đukanovića i sa drugim predsednicima stranaka ovog saveza i ostatkom dotadašnje opozicije smijenio vlast DPS-a po prvi put od 1989. godine.

Od 2001. godine do 2020. godine bio je poslanik u Skupštini Crne Gore.

Bio je član delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, kao i član Ustavnog odbora, Odbora za bezbednost i odbranu, Odbora za antikorupciju i član delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a. Bio je predsjednik anketnih odbora i komisija za kontrolu postupka privatizacije.

(Kurir.rs/RTCG)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track