UMRO PROTOJEREJ MARKO ĐURKOVIĆ Odlazak prvog rukopoloženog sveštenika u Crnoj Gori nakon Drugog svetskog rata
Foto: Eparhija Budimljansko-nikšićka

UMRO PROTOJEREJ MARKO ĐURKOVIĆ Odlazak prvog rukopoloženog sveštenika u Crnoj Gori nakon Drugog svetskog rata

Region -

U Nikšiću se upokojio protojerej stavrofor Marko Đurković.

Đurković je prvi rukopoloženi sveštenik u Crnoj Gori nakon Drugog svetskog rata. Rođen je 1939. godine u selu Somina, u Banjanima, od oca Đorđija i majke Tijane, rođene Koprivica. Nakon završene osnovne škole u Velimlju, završio je Petorazrednu bogosloviju u Prizrenu 1962. godine, a Bogoslovsko-teološki fakultet u Beogradu 1974. goRođendine, saopštili su iz Eparhije budimljansko-nikšićke.

Za sveštenoslužitelja postavljen je na parohiju kosijerevsko-vučedolsku sa sedištem u manastiru Kosijerevo, a za starešinu manastira postavljen je u julu 1963. godine. Za vreme njegovog službovanja ovaj manastir je prenesen sa prvobitne lokacije, u periodu od 1963-1970. godine.

Potom je prešao na drugu nikšićku parohiju sa službom u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog. Upravu Saborne crkve i dužnost arhijerejskog namesnika nikšićkog primio je 1975. godine, gdje je ostao na dužnosti do penzionisanja 2003. godine.

"Odlikovan je pravom nošenja crvenog pojasa na Božić 1976. godine od strane Mitropolita crnogorsko-primorskog Danila Dajkovića. Protojerejskim činom je odlikovan 7. maja 1989. godine od Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Germana, a naprsnim krstom od Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija 23. jula 2011. godine. Svoje životno iskustvo kroz službu Bogu, Crkvi i narodu prota Marko Đurković", navodi se u saopštenju.

Opelo će biti služeno sutra u 14 sati u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, a nakon toga biće obavljena sahrana na nikšićkom gradskom groblju.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja