GDE JE NESTALA ĐUKANOVIĆEVA ZVER OD 650.000 EVRA? Milov blindirani "majbah" vraćen TAJNOJ SLUŽBI, oni KRIJU gde je skupoceni auto
Foto: EPA Boris Pejovic, Shutterstock

GDE JE NESTALA ĐUKANOVIĆEVA ZVER OD 650.000 EVRA? Milov blindirani "majbah" vraćen TAJNOJ SLUŽBI, oni KRIJU gde je skupoceni auto

Crna Gora -

Crnogorska Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) gotovo mesec dana odbija da odgovori šta su uradili sa vozilom marke "mercedes majbah", plaćenim skoro 650.000 eura, koji je nekad dužio bivši šef države Milo Đukanović.

Ključeve od skupocjenog automobila Đukanović je u maju predao nasledniku na čelu države Jakovu Milatoviću, koji je “majbah” odmah vratio stvarnom vlasniku - ANB-u.

1,3 miliona eura koštala su dva majbaha kupljena 2017. za bivšeg predsjednika Mila Đukanovića i tadašnjeg premijera Duška Markovića.

- "Majbah" je u vlasništvu Agencije za nacionalnu bezbjednost, tako da im je i vraćen i oni su adresa za sva dalja pitanja. Ja ga svakako neću koristiti - kazao je Milatović.

Jakov Milatović
foto: Youtube Printscreen

Agencija za nacionalnu bezbjednost od 5. oktobra, i pored više urgencija, ne odgovaraju na pitanja da li je to vozilo dodeljeno nekome na korišćenje i ako jeste kome i na osnovu koje odluke. Nisu odgovorili ni na pitanje šta je plan za skupoceno vozilo, ako do sada nije dodeljeno.

Tajna policija je 2017. kupila dva identična majbaha, a pored Đukanovića, procena ANB-a bila je da vozilo visokih bezbednosnih karakteristika treba da dobije i tadašnji premijer Duško Marković.

Duško Marković
foto: YouTube prtscr / Vlada Crne Gore

Dva identična “mercedesa majbah S650” plaćena su gotovo 1,3 miliona eura - 647.000 po vozilu, što je pre više od dve godine i zvanično rečeno iz ANB-a.

“S obzirom na to da navedena vozila poseduju iste tehničke karakteristike, cena kupovine je ista za oba vozila”, odgovorili su tada iz ANB-a.

Radi se o vozilima proizvedenim 2017, od skoro 6.000 kubika i 620 konjskih snaga, sa četvoro vrata i četiri sedišta.

U profakturi za jedan od "majbaha", do koje je tada došla Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), precizira se i boja - obsidijan crna-metalik.

U profakturi je naznačeno i da se uplata izvršava u dve rate i to polovina ukupne cene u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora, a druga u roku od 60 dana od dana isporuke i potvrde ispravnosti opreme.

Milo Đukanović
foto: Youtube/Predsjednik Crne Gore/Shutterstock

Vlada Zdravka Krivokapića je početkom 2021. usvojila predlog za pokretanje postupka prodaje ta dva vozila.

Do prodaje nikada nije došlo.

Đukanović je izignorisao poziv tadašnjeg ministra finansija Milojka Spajića da “majbah” parkira u garažu ANB-a i da zaduži drugi službeni automobil. Iz kabineta predsjednika su tada odgovorili da se radi o “populističkoj i politikantskoj priči nove vlasti”.

Vozilo koje je koristio Marković u ljeto 2021. bilo je oglašeno na prodaju. Tada je procijenjeno na više od 450.000 eura, ali nije bilo zainteresovanih da za taj novac kupe automobil.

Spajić je tada kazao da su “dolazili ljudi iz Emirata, iz Rusije, Ukrajine, sa zapada, bilo je više interesenata, međutim, po toj ceni oni nisu spremni da kupe taj auto”. “Jedan od razloga je možda zato što gospodin Marković nije toliko prepoznat internacionalno, nije imao dodatnu vrijednost taj auto, ono ima vrijednost kao blindirano “majbah” vozilo, tako da moramo da uradimo drugu procenu, realističniju procenu vrednosti”, tvrdio je tada Milojko Spajić.

(Kurir.rs/Vijesti)

Bonus video:

00:25

DAO KUPCIMA AUTO NA TEST VOŽNJU, ONI SE NIKADA NISU VRATILI Iz osiguranja poručili: Nisu ukrali, već te prevarili NE ODGOVARAMO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track