ISPRAVKA: Srpski jezik nalazi se u službenoj upotrebi u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti
Foto: Profimedia

ISPRAVKA: Srpski jezik nalazi se u službenoj upotrebi u osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti

Crna Gora -

Kurir je 3. decembra objavio tekst pod naslovom "Moguć povratak srpskog jezika u škole: Vlasti očekuju VELIKE PROMENE nakon popisa stanovništva u Crnoj Gori".

U tekstu se navodi da vlasti u Crnoj Gori tvrde da će se na popisu više od 50 odsto građana izjasniti da govori srpski jezik što bi moglo da ga vrati u škole i službenu upotrebu.

To, međutim, nije tačno jer je srpski jezik deo obrazovnog programa u osnovnim i srednjim školama od obnove nezavisnosti Crne Gore, a građanima je Ustavom omogućeno da se služe srpskim jezikom.

Spekulacije su prema analizi portala Raskrinkavanje počele nakon što je predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, odgovarajući na pitanje medija iz Srbije mogu li se očekivati ustavne promene nakon popisa u smislu da srpski jezik dobije status službenog, rekao sledeće:

- Verujem da ćemo nakon popisa otvoriti dijalog u Skupštini koji bi mogao dovesti do takvog rešenja. Ja sam politički predstavnik srpskog naroda i svakako bih se zalagao da natpolovična volja naroda bude odslikana i u najvećem pravnom aktu naše zemlje.

Mandić dakle nije govorio o službenoj upotrebi srpskog jezika što je sasvim druga kategorija.

Izvinjamo se čitaocima jer smo preneli netačnu informaciju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track