SKANDAL U CRNOJ GORI: Popisivači koristili "piši-briši" hemijske, menjali podatke stanovništva
Foto: Shutterstock, Ilustracija

SKANDAL U CRNOJ GORI: Popisivači koristili "piši-briši" hemijske, menjali podatke stanovništva

Crna Gora -

Crnogorska popisna komisija utvrdila je da je 16 popisivača koji rade na popisu stanovništva na području Podgorice koristilo tzv. "piši-briši" hemijske, pa je jednoglasno odlučeno da se iz popisne kampanje isključi svih šesnaest popisivača i jedan instruktor.

Crnogorska agencija za statistiku "Monstat" saopštila je da su crnogorska policija i tužilaštvo već pokrenuli krivični postupak protiv popisivača koji su menjali podatke na popisnim listićima.

Kakva je to hemijska olovka?

Instruktori Monstata su pre tri dana, tokom redovnog pregleda, utvrdili upotrebu tzv. "piši-briši" hemijske olovke. To je hemijska čiji se trag gubi kada se izloži blagom izvoru toplote, što omogućava popisivaču da kasnije unese željene informacije.

Popis stanovništva u Crnoj Gori počeo je 3. decembra i trebalo bi da traje 15 dana, ali u slučaju da se ne popiše celokupno stanovništvo može se produžiti.

Od početka decembra do danas popis je obavljen bez većih nepravilnosti i tenzija.

Popis stanovništva u Crnoj Gori odlagan nekoliko puta

Popis stanovništva Crne Gore je nekoliko puta odlagan. Prošle godine je odloženo zbog, kako se navodi, tehničkih problema, a novi termin je bio 1. novembar ove godine, ali je i tada odložen zbog pretnji opozicije da će ga bojkotovati, tvrdeći da nema uslova za njegovo održavanje i kontrolu kvaliteta unetih podataka.

Prema popisu iz 2011. godine, oko 45 odsto stanovništva izjasnilo se kao Crnogorci, a 29 odsto kao Srbi.

Međutim, kada je reč o jeziku, situacija je drugačija. Gotovo 43 odsto Crnogoraca govorilo je srpskim jezikom, a 37 odsto crnogorskim.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:00

POPISOM UTVRĐENO: VIŠE UMRLIH NEGO ROĐENIH! Korović: U odnosu na prethodni POPIS 420.000 stanovnika MANJE, a OVO je CILJ POPISA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track