VATRENA STIHIJA PROGUTALA KONAK DONJI BRČELI Poznat uzrok požara
Foto: Shutterstock

Tuga

VATRENA STIHIJA PROGUTALA KONAK DONJI BRČELI Poznat uzrok požara

Crna Gora -

Veštaci su utvrdili uzrok požara u kojem je u noći između subote i nedelje izgoreo konak manastira Donji Brčeli, u kome je nekad bila seoska škola, koji se nalazi u istoimenom crmničkom selu. Od objekta nekadašnje škole “Jovan Tomašević”, u kome je bio manastirski konak, ostali su samo zidovi. U požaru srećom niko nije stradao.

"Primorskom portalu" je potvrđeno iz Osnovnog državnog tužilaštva Bar da je požar izbio u dimnjaku. To su utvrdili veštaci na listu mesta. Prilikom gradnje sistema za odvod dima napravljeni su propusti u radovima.

“U dimnjaku je izbio požar koji je ubrzo zahvatio tavan te krovnu konstrukciju”, naveli su iz ODT Bar.

U XV veku, prema predanju, Jelena Balšić, ćerka kneza Lazara, je podigla manastir u Donjim Brčelima, u okviru kojeg se nalazi crkva Svetog Nikole, saborna crkva cele Crmnice. Obnovio ga je knjaz Nikola 1861. godine. Prema istorijskim izvorima tu je stolovao, a kasnije ubijen i sahranjen jedini crnogorski car Šćepan Mali, koji je vladao Crnom Gorom od 1767. do 1773. godine.

Pri manastiru je radila osnovna škola od 1868. godine, kada je preseljena iz Gornjeg u Donji manastir Brčeli. Kompleks je srušen tokom Drugog svetskog rata. Prilikom sanacionih radova na crkvi Sv. Nikole, posle zemljotresa iz 1979. godine, u podu je otkrivena osnova starijeg hrama. Kripta je oslobođena od nasutog materijala.

Manastir poseduje značajan fond obrednih predmeta i knjiga, uglavnom ruskog porekla, iz druge polovine 19. veka. U crkvi se nalazi veliki drveni ikonostas, sa 47 ikona različitih formi i dimenzija.

(Kurir.rs/Alo/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:25

20 VATROGSACA I 7 VATROGASNIH VOZILA PROTIV POBESNELE VATRE: Požar gutao zgradu u Kragujevcu, Kurir O JEDINOJ SREĆNOJ OKOLNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track