TURSKI DRŽAVLJANIN PUŠTEN IZ PRITVORA, ZABRANJENO MU NAPUŠTANJE STANA U PODGORICI: Čamgoza traže Turci, Milović stopirao izručenje
Foto: Printscreen YouTube

TURSKI DRŽAVLJANIN PUŠTEN IZ PRITVORA, ZABRANJENO MU NAPUŠTANJE STANA U PODGORICI: Čamgoza traže Turci, Milović stopirao izručenje

Crna Gora -

Sudija za istragu u Osnovnom sudu u Podgorici odredio je turskom državljaninu Binaliju Čamgozu meru nadzora zabrana napuštanja stana, a odbio predlog podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva da mu se odredi pritvor kao neosnovan.

Sud je u obrazloženju naveo da ne postoje posebne okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva ovog osumnjičenog, niti od ponavljanja dela. Policija je uhapsila Čamgoza zbog sumnje da je 2022. godine za otvaranje firme upotrebio falsifikovanu tursku ispravu s tuđim imenom. Turske vlasti su preko Interpola raspisale poternicu za Čamgozom kao vođom jednog od najozloglašenijih mafijaških klanova, direktno odgovornog za više ubistava.

Viši sud u Podgorici je u aprilu 2023. odobrio izručenje Turskoj, ali se s tim nije složio novi ministar pravde Andrej Milović i odbio izručenje Čamgoza što je pre dva dana ponovio i rekao da se ta odluka ne može promeniti jer je arhivirana. Na to je premijer Milojko Spajić kazao da će ministri ubuduće morati da ga obaveštavaju o bitnim odlukama jer oni koji ranije nisu bili političari ili ministri, "možda nisu stekli naviku da nadređene obaveste o bitnim odlukama".

Milović je danas na sednici Ustavnog odbora kazao da sve što neko ima kao navodne dokaze o zloupotrebama vezano za njegovu odluku da odbije izručenje Binalija Čamgoza Turskoj, treba da preda tužilaštvu. Ministar je odgovarao na optužbe bivšeg ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića koji je rekao da ministar krije istinu i da je on, kako sumnjaju, povezan sa organizovanim kriminalom.

"U tom slučaju sve je urađeno u skladu sa zakonom", kazao je Milović.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet povodom optužbi Milovića i Adžića.

Novoizabrani vrhovni državni tužilac Milorad Marković je večeras poručio da je takvo saopštavanje i javno optuživanje "neozbiljno", te dodao da to ne sme da se dešava.

Bonus video:

02:35

Zašto je na slobodu pušten Zoran Marjanović?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track