"BINALI CAMGOZ NE ISPUNJAVA USLOVE DA OSTANE U CRNOJ GORI": Protiv traženog državljanina Turske podneta još jedna KRIVIČNA PRIJAVA
Foto: EPA/Boris Pejović

hapšenje

"BINALI CAMGOZ NE ISPUNJAVA USLOVE DA OSTANE U CRNOJ GORI": Protiv traženog državljanina Turske podneta još jedna KRIVIČNA PRIJAVA

Crna Gora -

Uprava policije podnela još jednu krivičnu prijavu protiv međunarodno traženog državljanina Turske, tvrde da je falsifikovanim pasošem dobio privremeni boravak i dozvolu za rad.

Međunarodno traženo lice Binali (Deniz) Camgoz (40) ne ispunjava nijedan uslov da bi mu se odobrio boravak u Crnoj Gori.

To su juče saopštili iz Uprave policije, ističući da su njihove kolege iz Sektora za borbu protiv kriminala podnijeli još jednu krivičnu prijavu protiv tog državljanina Turske zbog sumnje da je izvršio krivično delo navođenje na overavanje neistinitog sadržaja.

Ovog puta jer je, kako tvrde nadležni, 9. juna 2022. godine, kada je predao zahtev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Budva prikazao falsifikovanu putnu ispravu na ime Mehmet Ali Bajhan, “na koji je način doveo u zabludu službenike MUP-a koji su mu izdali dozvolu za privremeni boravak”...

Objasnili su i da prema zakonima Crne Gore, Camgoz ne može dobiti odobrenje za privremeni boravak u Crnoj Gori budući da ne ispunjava nijedan uslov shodno Zakonu o strancima Crne Gore:

“... Ne poseduje nijedan važeći lični identifikacioni dokument (ličnu kartu ili putnu ispravu) i drugi uslov da nije osuđivan ili da se protiv njega ne vodi krivični postupak u njegovoj matičnoj zemlji što je predstavljeno dokazima - raspisivanje međunarodne poternice od strane Organa za sprovođenje zakona Republike Turske”.

Iz UP su poručili da službenici Sektora za borbu protiv kriminala nastavljaju aktivnosti u tom predmetu, kako bi identifikovali i procesuirali povezana lica:

“Koja su imenovanom direktno ili posredno pružala logističku podršku u sprovođenju kriminalnih aktivnosti radi ostvarivanja povoljnog položaja - dobijanja odgovarajuće dokumentacije i sticanja odgovarajućeg statusa u skladu sa pozitivno pravnim propisima Crne Gore”.

Pripadnici tog sektora juče su prijavu protiv Camgoza podneli Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

U policijskom saopštenju istakli su da je taj turski bjegunac prvo izvršio krivično delo falsifikovanje isprave za koje je pravosnažno osuđen, a potom sa istim dokumentom izvršio niz krivičnih dela.

“...I to dovođenjem u zabludu organa za sprovođenje zakona - službenike Ministarstva unutrašnjih poslova i druga lica (službenike Centralnog registra privrednih subjekata i notara) gde je preduzetim kontinuiranim aktivnostima počinio nova krivična dela navođenje na overavanje neistinitog sadržaja”, piše u policijskom saopštenju.

Registrovao firmu

Camgoz je za isto krivično delo osumnjičen i 30. januara, kada je i uhapšen po nalogu podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva.

Nakon što su mu u Prihvatilištu za strance stavili lisice na ruke i pod jakim merama obezbeđenja sproveli ga u policijsku stanicu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da je tokom 2022. godine, koristeći lažni pasoš, sa još jednim državljaninom Turske, osnovao firmu “Lion”.

Iz MUP-a su tada saopštili da Camgoza sumnjiče da je prilikom osnivanja te firme, posredstvom jedne knjigovodstvene agencije iz Budve, kod Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, kao pravu upotrebio lažnu tursku ispravu sa svojom fotografijom, sa imenom Mehmet Ali Bajhan: “Čime je doveo u zabludu državne službenike Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, koji su mu donijeli rješenje o registraciji naznačenog privrednog društva”, saopštili su iz MUP-a.

Camgoz je prvi put u Crnoj Gori lišen slobode 6. jula 2022. godine u Podgorici.

Iz Uprave policije tada je saopšteno da je kod sebe imao falsifikovani pasoš u kom je upisano ime Mehmet Ali Bajhan, i da je uhapšen po međunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Turska.

Nakon izdržane zatvorske kazne određen mu je ekstradicioni pritvor, iz kog je nedavno izašao, kada je i premešten u Prihvatilište za strance, gde je bio pod vanrednim merama obezbeđenja.

Ministar pravde Andrej Milović odbio je 22. januara da Turskoj izruči tog njihovog državljanina optuženog za više teških krivičnih djela, pravdajući svoju odluku narušenim zdravstvenim stanjem stranca i etničkom pripadnošću.

To je učinio iako je odluka Višeg suda još 1. juna 2023. godine postala pravosnažna, a kojom je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju Camgoza.

Iz više nezvaničnih izvora “Vijestima” je rečeno da je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) utvrdila da Camgoz predstavlja opasnost po nacionalnu bezbednost Crne Gore.

Odgovarajući “Vijestima”, Milović je, međutim, kazao da nije morao da konsultuje tu službu pre donošenja odluke o ekstradiciji, jer njihovo mišljenje ne igra presudnu ulogu za izručenje.

Kasnije su pojasnili i da im tajna policija nije dostavila mišljenje da državljanin Turske ugrožava nacionalnu bezbednost.

(Kurir.rs/ Vijesti.me/ Preneo: T.A./ Foto: Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track