AFERA "KOVERAT": Duško Knežević izručen Crnoj Gori!
Foto: Nemanja Nikolić, Twitter / Duško Knežević

AFERA "KOVERAT": Duško Knežević izručen Crnoj Gori!

Crna Gora -

Duško Knežević je izručen Crnoj Gori, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

"Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, su danas, uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namene, uspešno realizovali ekstradiciju D.K. (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru", ističe se u saopštenju.

Podsetimo, optuženi biznismen Duško Knežević u pratnji policije krenuo je jutros letom iz Londona ka Crnoj Gori.

Duško Knežević, biznismen, vlasnik Atlas grupe, protiv kojeg je podignuto nekoliko optužnica u Crnoj Gori, krenuo je u pratnji policije jutros letom iz Londona, a njegov dolazak u Podgoricu očekuje se oko 13 časova, objavili su podgorički mediji.

Ekstradicija Kneževića realizuje se nakon što je Vestminsterski sud Velike Britanije još prošle godine nepravosnažno doneo odluku da izruči biznismena Crnoj Gori, kojeg Specijalno državno tužilaštvo (SDT) traži još od jula 2019. godine.

Kneževićevo izručenje se realizuje po pravosnažnoj odluci tamošnjih sudova. Knežević je 2019. godine volšebno izbegao hapšenje, napustio Crnu Goru i preselio se u Veliku Britaniju, čije državljanstvo ima.

Direktor Atlas grupe je u više slučajeva optužen da je ili prevario klijente vlastite banke ili zloupotrebio položaj u sadejstvu sa nižerangiranim službenicima.

Protiv njega je podignuto nekoliko optužnica u januaru ove godine izjavio za televiziju Vijesti da je spreman da se preda i da dođe u Crnu Goru ako mu se dozvoli da ulazi i izlazi iz države, da se javlja redovno kad treba prema dogovoru koji bi postigao s tužilaštvom.

Poručio je i da ne želi da bude zaštićeni svedok i da nema "za šta da odgovara".

"A sve dokaze koje imam protiv Mila Đukanovića i koje sam izneo do sada i prijavio spreman sam da dam", kazao je on tada.

Portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i tužilac Vukas Radonjić tada je pojasnio da će po poternicama koje su raspisane za Kneževićem on "morati da se uhapsi i stavi u pritvor".

Knežević je iz Londona, ali i preko svojih advokata, tvrdio da se radi o političkom progonu, motivisanim aferom "koverta", čuvenim snimkom na kojem se vidi kako Knežević daje kovertu sa novcem visokom funkcioneru DPS-a, tadašnjem generalnom sekretaru Mila Đukanovića i bivšem gradonačelniku Podgorice, Slavoljubu Migu Stijepoviću.

Krajem maja trebalo bi da počne i arbitražni postupak koji su Duško Knežević, Atlas Capital Holding Limited i Meljine Complex Limited pokrenuli protiv Vlade Crne Gore.

Atlas grupa traži 500 miliona evra odštete od države Crne Gore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track