(VIDEO) ISLAMSKA DRŽAVA MU ODBROJAVA SATE: Vesna Pusić putuje u Kairo zbog otetog Hrvata
Foto: Ps Yt

Trka s vremenom

(VIDEO) ISLAMSKA DRŽAVA MU ODBROJAVA SATE: Vesna Pusić putuje u Kairo zbog otetog Hrvata

Hrvatska -
Ekstremisti prete da će ubiti Tomislava Salopeka ako Egipat ne oslobodi uhapšene muslimanke

ZAGREB - Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić otputovaće u Kairo zbog talačke krize u kojoj islamistički ekstremisti prete da će u roku 48 sati ubiti Hrvata Tomislava Salopeka ako egipatska vlada ne ispuni njihov zahtev, saopštilo je večeras hrvatsko ministarstvo.

"Prva potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić u kontaktu je s egipatskim ministrom spoljnih poslova, pa će, u skladu sa dogovorom s njim i preporukama, otputovati u Kairo", piše u saopštenju.

Tomislav Salopek je vozio ka Kairu kad je otet (Foto Printscreen YouTube)
Tomislav Salopek je vozio ka Kairu kad je otet (Foto Printscreen YouTube)

Kako je prenela Hina, Pusićeva u kontaktu sa porodicom Salopeka (30) koga su militanti oteli 22. jula u Kairu. Egipatski ogranak Islamske države (ISIL) zapretio je u video-snimku koji je objavio na internetu, da će odseći glavu Salopeku, koji radi za jednu francusku kompaniju, a koji je otet krajem jula u predgrađu Kaira, ako egipatske vlasti ne oslobode uhapšene muslimanke.

U video-poruci koju su džihadisti objavili na internetu, muškarac za koga navode da je Hrvat kleči u pustinji pored nogu drugog muškarca, koji ima kapuljaču na glavi i odeven je u maskirnu uniformu, a u ruci drži nož, dok se pored njih vijori zastava ISIL.

Salopekov identitet potvrdila je kompanija Ardiseis, egipatska podružnica francuske grupe "Compagnie Generale de Geophysique" za koju je radio.

http://www.youtube.com/watch?v=AKmE4_JLTNU#action=share

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track