(VIDEO) ISPOVESTI PROTERANIH ŽENA: Moja jedina krivica je što sam se kao Hrvatica udala za Srbina
Foto: Printscreen Yt

Otvorile dušu

(VIDEO) ISPOVESTI PROTERANIH ŽENA: Moja jedina krivica je što sam se kao Hrvatica udala za Srbina

Hrvatska -
Pet žena progovorilo je o strahotama koje su doživele tokom rata 90-ih na tribini koja je u Rijeci održana baš na dan kad Hrvatska slavi vojno-policijsku akciju Oluju

RIJEKA - Uz velike mere bezbednosti u Rijeci je sinoć održana tribina "Žene u ratu", na kojoj je pet žena različitih nacionalnosti govorilo o strahotama rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Prvi put se čulo ovih pet teških životnih priča proteranih žena: tri su 1991. još bile devojčice, a dve majke i supruge.

"U to vreme sam s dvojicom maloletnih sinova bila u izbeglištvu u Zaprešiću, a suprug Branko je ostao u Osijeku jer je bio jedan od direktora pošte", priča Marija Lovrić i kaže da je njenom mužu šef 25. novembra 1991. rekao da mu daje slobodne dane, ali da ne napušta Osijek.

"Sutradan u 11 i 30 po njega je došlo troje naoružanih ljudi, jedna žena i dva muškarca u uniformama Hrvatske vojske. Pozvonili su na vrata i rekli mu da s njima pođe na informativni razgovor. Kazali su mu da ne nosi dokumenta jer će se brzo vratiti. Posla pola sata, isto troje došlo je u našu kuću, ali ovaj put bez njega. Odvezli su naš automobil iz garaže. Od onda ga više nikad nisam videla ni čula", počela je priču Marija.

Istražujući šta se dogodilo s njenim suprugom, saznala je da je njena jedina krivica to što se kao Hrvatica udala za Srbina. Međutim, njen odgovor je da se nije udala za Srbina nego za čoveka. Krivci za smrt njena supruga na kraju su pronađeni, a ubijen je u slučaju "Selotejp".

Druga Marija živela je kraj Knina i u vreme rata bila je devojčica. Pre tačno 20 godina našla se u koloni očajnih izbeglica, a utočište je našla kod rođaka u Beogradu. Danas živi u Zagrebu.

Iva je dramu prošla u Vukovaru, medicinska sestra Jelena je do kraja rata živela u Slatini, a potresna je bila i ispovest muslimanke iz Mostara koja nije želela da se predstavi.

Publika i učesnice tribine napustili su zgradu pod snažnom policijskom zaštitom (Foto: Printscreen YouTube)
Publika i učesnice tribine napustili su zgradu pod snažnom policijskom zaštitom (Foto: Printscreen YouTube)

Mada su različitih nacionalnosti i porodičnih prilika, ovim ženama je zajedničko to što su tokom rata 90-ih godina sve preživele mučenje i torturu, izgubile članove porodice, bile javno ismevane ili su trpele dugogodišnju odbačenost u svojoj sredini.

Tribina je održana na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta "Ivana pl. Zajca", organizovali Srpsko narodno vijeće u saradnji s udruženjem Dokumenta i riječkim HNK. To je izazvalo proteste ratnih veterana i navijača Armade u centru Rijeke i ispred zgrade pozorišta, zbog čega je intervenisala policija.

http://www.youtube.com/watch?v=3G_sTezJCnU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track