HOROR U HRVATSKOJ: Dečak (9) umro u najtežim mukama pošto su roditelji odbili hemioterapiju!
Foto: Prinskrin Index.hr

Lečili ga biljem i bioenergijom

HOROR U HRVATSKOJ: Dečak (9) umro u najtežim mukama pošto su roditelji odbili hemioterapiju!

Hrvatska -
Zgroženi zapomaganjem koje je dopiralo iz kuće, komšije u Kostreni su u četvrtak pozvale policiju

RIJEKA - U Subotu ujutru u riječkoj bolnici preminuo je dečak (9) kome je pre mesec dana dijagnostifikovan agresivni non-Hodžkinov limfom. Riječki lekari preporučili su hemioterapiju, ali su roditelji to odbili i lečili ga biljem.

Govorili su da će ga voditi u Rusiju i Italiju pa su socijalni radnici odgađali oduzimanje jeteta. U noći na subotu Hitna pomoć ga je u pratnji policije dovezla u bolnicu gde je umro. Tragediju sada istražuje Državno tužilaštvo.

Komšije s čijom se decom dečak družio i igrao ogorčeni su jer smatraju da je crni scenario da bude mogao sprečen i za smrt krive dečakove roditelje koji su odbili hemioterapiju.

Otac dečaka za Index je priznao da nije dozvolio da se njegov sin podvrgne hmeioterapiji, ali tvrdi da su on i supruga učinili sve kako bi mu pomogli drugim metodama lečenja te za smrt svog jeteta krivi lekare na onkološkom odeljenju na kojem se, u noći između petka i subote, odvijala prava drama.

"Dečak je prvi put u bolnicu doveden 4. avgusta, kada je već bio vidno natečen u predelu vrata i kada mu je dijagnostifikovan non-Hodžkin limfom, agresivna vrsta raka.

No, uprkos vrlo ozbiljnoj dijagnozi, apelima i molbama lekara da to ne čine, roditelji V. B. i H. G. su, nakon samo jednog dana provedenog u bolnici, odveli dečaka s odeljenja, uz izgovor da idu na lečenje u Rusiju. Svemu tome su svedočili naši prijatelji čiji se sin leči od leukemije. I oni su pokušali da urazume dečakove roditelje, ali bez uspeha. S obzirom na njihov fanatični stav, koji uključuje teorije zavere, jedini cilj im je bio da izbegnu hemioterapiju jer veruju da sadrži bojne otrove. Odlučili su da dete lečei takozvanom 'bioenergijom' ili 'elektro isceljivanjem' kod lokalne isceliteljke iz Rijeke, koja je rekla da će dečaka izlečiti za 2-3 sata", priča za Index jedna od komšinica s čijim se sinom preminuli dečak često družio. Ona je o čitavom slučaju obavestila i Centar za socijalnu rad na Krku.

Roditeljima su socijlni radnici dali rok od 15 dana da započnu lečenje deteta, u suprotnom će im država oduzeti starateljstvo.

Kako bi dobili pokriće da su bili na pregledu, a ujedno i izbegli hemioterapiju, dečakovi roditelji su odlučili da odu u kliniku Aviano u Italiju, nakon čega su dete preselili u Kostrenu kod oca. U toj kući, s užasnim higijenskim uslovima, bolesno dete proživljavalo je pravu agoniju, a susedi tvrde da su danonoćno slušali zapomaganje dečaka u bolovima.

"Iz kuće se čulo urlanje: 'Diži se, nisi invalid!' i 'Ustani, za koga ja kuvam??', 'Digni se i idi sam po vodu, nisi bolestan'", priča komšinica. O svemu su, tvrdi, obavestili i predstojnicu odeljenja dečje onkologije Kantrida.

Neke komšije su videle kako dete, koje zapomaže u bolovima, iznose u baštu i oko njega obavljaju neku vrstu egzorcizma 'terajući bolest napolje", priča ogorčena žena s čijim se sinom preminuli dečak još donedavno igrao.

Zgroženi zapomaganjem koje je dopiralo iz kuće, komšije u Kostreni su u četvrtak pozvale policiju.

"Kako bi pomogli teško bolesnom detetu, komšije su se digle na noge, dale su izjave policajcima. Nažalost, policajci nisu mogli da uđu u kuću strave jer ih dečakov otac nije pustio unutra bez naloga. Vratili su se drugog dana, no V. B. i H. G. tamo više nisu zatekli jer su, s bolesnim sinom, pobegli u nepoznatom pravcu. Sa strepnjom smo čekali bilo kakvu informaciju, nadajući se da su ih našli i da su dete odveli u bolnicu. Nažalost, u subotu ujutru saznala sam užasnu vest - dečak je te noći umro u bolnici", priča potresena komšinica.

Oni koji su dečaka videli kažu da je bio mršav poput kostura i da mu je telo bilo prepuno podliva i modrica. Osim roditelja monstruma i njihovih ideoloških vođa, za smrt deteta, koje je umrlo u mukama, odgovoran je i sistem koji je zakazao pokazavši birokratsku tromost u trenutku kad je bilo pitanje života ili smrti deteta", kaže dečakova komšinica.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track