JAK ZEMLJOTRES U SLOVENIJI: Tresla se i Hrvatska, građani Zagreba ljuljali se kao u čamcu!
Foto: Printscreen Facebook

Balkan se prodrmao

JAK ZEMLJOTRES U SLOVENIJI: Tresla se i Hrvatska, građani Zagreba ljuljali se kao u čamcu!

Hrvatska -
Stanovnici Zagreba koji su osetili snažno podrhtavanje i uspaničili se kažu da je potres trajao malo duže od podrhtavanja koja inače pogađaju ovo područje i da su se tresli i padali predmeti u stanu

ZAGREB - Jak potres magnitude 4,8 Richtera pogodio je u 8.52 sati područje nedaleko Brežica, a osjetio se i na području Hrvatskog zagorja i Zagreba.

Epicentar je, prema podacima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), bio sedam kilometara zapadno od Brežica u Sloveniji. Ubrzo potom, u 9.08, usledio je još jedan udar magnitude 3.5. Epicentar tog podrhtavanja bio je 13 kilometara južno od Krškoga. Zasad nema informacija o eventualnim štetama, a kako se tvrdi nuklearna centrala u Krškome normalno funkcionše.

Stanovnici Zagreba koji su osetili snažno podrhtavanje i uspaničili se kažu da je potres u 8.53 trajao malo duže od podrhtavanja koja inače pogađaju ovo područje i da su se tresli i padali predmeti u stanu. Jedan ga je komentator na stranici EMSC-a opisao kao 'veoma lagano, sporo, horizontalno ljuljanje, možda dva do tri puta u naletima', dok je drugome izgledalo 'kao da je kamion pogodio kuću'. Jedna čitateljka Jutarnjeg napisala je da se na petom spratu 'ljuljalo kao na čamcu'.

Ovo nedeljno je jutro započelo s još nekoliko potresa u široj regiji. Na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine u 7:54 zabeleženo je podrhtavanje magnitude 3.0 s epicentrom 41 kilometar istočno od Splita. Nešto ranije, snažan potres je pogodio i Albaniju, gde je jačina zemljotresa bila 4.9 Rihtera i taj potres se osetio i u Crnoj Gori i Makedoniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track