LIDER MOSTA PORUČUJE: Želimo dobre odnose sa Srbijom!

Za dijalog

LIDER MOSTA PORUČUJE: Želimo dobre odnose sa Srbijom!

Hrvatska -
Božo Petrov (36), psihijatar, predsednik opštine Metković, lider grupacije Mosta i trenutno najbitniji čovek na hrvatskoj političkoj sceni, kaže da će se zalagati za dobrosusedske odnose sa Srbijom.

Nakon neočekivanog uspeha stranke Most nezavisnih lista na završenim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, lider Božo Petrov smatra da se dijalogom sve može rešiti.

"Zalagaćemo se za dobrosusedske odnose. U zadnje vreme je bilo određenih napetosti, ali verujemo da se dijalogom može rešiti svaki problem", diplomatski je rekao Petrov, koji nije odgovorio na pitanje kako ocenjuje trenutne odnose dve komšijske zemlje.

Upitan da prokomentariše i antisrpsku retoriku koja se mogla čuti tokom izborne kampanje u obe vodeće stranke (HDZ i SDP), Petrov je ocenio da je u pitanju bio „beg od bitnih stvari“.

"To je beg od reformi u emotivno područje na osnovu kojeg su nastojali da pridobiju glasove jer su realno bez adekvatnog programskog sadržaja za Hrvatsku", dodao je Petrov.

Iako kategorički odbija mogućnost koalicije sa bilo kojom od dve najuticajnije stranke u Hrvatskoj, Petrov nam je rekao da će sesti za pregovarački sto sa svakim ko je spreman da se složi sa njihovim „reformskim paketom“.

"Naš glavni cilj je sada da se omogući sprovođenje reformi pravosuđa, javne, lokalne i regionalne (samo)uprave, kao i poreznog sistema - dodaje. Prema najavama u hrvatskoj štampi, pregovori bi mogli otpočeti vać danas. Petrov nam je, pak, naglasio da iz njihove stranke niko nema premijerskih pretenzija.

"Nemamo ambicije za fotelje, ali i ne bežimo od odgovornosti za sprovođenje reformi", kratko je odgovorio mladi političar ipak ostavljajući prostora da dođe do preokreta u željama.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track