HRVATSKA U BORBI PROTIV ISIS: Pripremaju 250 vojnika i šalju tajne agente u BiH!
Foto: AP

U borbi protiv terorizma

HRVATSKA U BORBI PROTIV ISIS: Pripremaju 250 vojnika i šalju tajne agente u BiH!

Hrvatska -
Hrvatska je pozitivno odgovorila na zahtev Francuske za vojnu pomoć u borbi protiv Islamske države

ZAGREB - . Visoki vojni i državni zvaničnici s kojima je kontaktirano nisu međutim znali da kažu na koji bi način Hrvatska mogla konkretno da pomogne Francuskoj.

Hrvatska je već više od godinu dana članica koalicije protiv Islamske države i kao takva pomaže obaveštajnim podacima i slanjem naoružanja i municije gerilcima u Kurdistanu i iračkoj vojsci. Međutim nastala je nova situacija. Francuska je zatražila pomoć evropskih vojnih snaga u sprovođenju vazdušnih udara i u tom kontekstu Hrvatska može da pomogne otvaranjem svog vazdušnog prostora ako to bude potrebno Francuskoj.

Zatim mogu da pruže obaveštajna pomoć i na kraju aktiviraju borbene grupe EU. Hrvatska je, naime, u aprilu ove godine potpisala Memorandum o razumevanju kojim su Oružane snaga pristupile Borbenoj grupi Evropske unije, a vodeća nacija je Nemačka. Uz Hrvatsku i Nemačku u toj borbenoj grupi su Holandija, Luksemburg i Češka. Grupa ima oko 2.000 vojnika, a hrvatska vojska učestvuje sa 250 vojnika. Hrvatski tim je u fazi obuke, a u sastavu su mehanizovane pešadijske jedinice, vod za opštu mašinsku podršku i vod Vojne policije.

Borbena grupa trebala bi postati aktivna sledeće godine. Prema dostupnim informacijama, u ovom trenutku najznačajniji hrvatski doprinos očekuje se kroz obaveštajni rad u Bosni i Hercegovini i nadziranje ekstremnih islamističkih grupa u toj zemlji te kroz pojačani nadzor izbeglica koje prolaze krozHrvatsku.

U ovom trenutku nema naznaka kopnenih akcija saveznika protiv ISIL-a, no u slučaju pokretanja kopnene operacije nakon vazdušnih udara Hrvatska ima razrađen sistem odlučivanja o tome ako bi bila pozvana da u tome sudeluje kao deo borbene grupe EU ili samostalno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track