HRVATI U PANICI: Glavni kamp za obuku džihadista na samo 100 kilometara od granice sa Hrvatskom!
Foto: AP

Nije im svejedno

HRVATI U PANICI: Glavni kamp za obuku džihadista na samo 100 kilometara od granice sa Hrvatskom!

Hrvatska -
Slobodna Dalmacija upozorava da Hrvatska u komšiluku ima najmanje 35 vehabijskih komuna, u šest kantona, evidentiranih i praćenih od organa bezbednosti

ZAGREB/SARAJEVO - Jedna od tih 35 služi kao kamp za obuku s oružjem na vojnom poligonu bivše JNA.

Nalazi se u Gornjem Vakufu – Uskoplju, u selu Brzićanima, a šef zajednice je instruktor Arif Čagalj. U toj komuni, svojevremeno srpskom selu, koje su nezaposlene selafije kompletno otkupili, već godinama svakodnevno 80 do 120 pripadnika radikalnog islama usavršava borilačke veštine s oružjem.

Svedok koji ih prati i evidentira i smenu gostiju iz drugih područja BiH, revoltirano je za "Slobodnu" izjavio da "policija u BiH ništa ne radi".

" Sve smo prijavljivali bezbroj puta. Od lokalnog do državnog nivoa, sve bezbednosno-obaveštajne službe znaju da je ovde kamp za obuku, ali niko ništa ne preduzima. Ove vehabije povezane su s Bugojnom, i tamo su blisko povezani s predstavnicima Islamske zajednice. Mi ih pratimo, iako smo u strahu za vlastiti život, kad neće službe koje za to primaju platu – kaže ogorčeni komšija kampa.

Ubio dvojicu vojnika OS BiH... Enes Omeragić
Ubio dvojicu vojnika OS BiH... Enes Omeragić

Obaveštajno-bezbednosna agencije (OSA), potvrdila je da ima na oku ovu vehabijsku komunu, samo što se ne deluje prema polaznicima ilegalnog kampa za obuku. Potvrdili su i da militantni selafisti idu na džumu u džamiju u Bugojnu, koja ima status ambasade, odnosno državne teritorije Saudijske Arabije, zbog čega policija ne može da ulazi u nju. Bugojno je od hrvatske granice udaljeno oko 100 kilometara. Operativac obaveštajne službe nam se požalio da bezbednosne službe nisu delovale ni po drugim bitnim pitanjima za bezbednost građana.

" Vildan Ključo iz Livna je bio glavni organizator, "distributer" bosanskih selafija na sirijsko ratište. On sam ih je odveo oko 100, ai sam je sada u Siriji. Iako su iz sigurnosnih službi prema livanjskome MUP-u išle informacije o Ključi, o svim njegovim aktivnostima, nikada nisu ništa preduzeli u vezi s tim. Nikada nije zatraženo privođenje Ključe ili pretres njegove kuće, nikada mu roditelje nisu pozvali na informativni razgovor otkada je u Siriji", kazao nam je operativac OSA-e.

Pucao na američku ambasadu u Sarajevu... Mevlid Jašarević
Pucao na američku ambasadu u Sarajevu... Mevlid Jašarević

A prema evidenciji bosanskohercegovačkih bezbednosnih službi u Siriji se trenutno bori 144-oro muškaraca i žena iz BiH. Neki su poveli i decu. Osim ilegalnog kampa u Gornjem Vakufu za obuku selafija u srednjoj Bosni, širom federalnih gradskih četvrti, legalno, kroz sportsko-streljačke klubove, selafije usavršavaju pogađanje mete.

"I kroz te klubove prolaze pravu obuku upotrebe oružja. Sve je isto, samo nije prava municija – rečeno nam je u Ministarstvu bezbednosti.

Cilj selafijske zajednice u BiH je da preuzmu što više džemata (župa) i da tako nametnu svoju ideologiju. Prema obaveštajnim podacima, u zeničkom, travničkom i tuzlanskom muftijstvu kontroliraju oko 60 posto džemata preko svojih selefijskih imama. Ovladali su i nekim fakultetima, kao na primer Islamskim fakultetom u Bihaću. Istovremeno više tradicionalnih, bosanskih efendija i imama traži pomoć međunarodne zajednice, evropske policije u BiH, da ih zaštite od selafijskih pretnji i upada u džamije dok služe verske obrede.Sve te alarmantne činjenice upozoravaju da vrije u bosanskom loncu.

(Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track