PUPOVAC DEMANTUJE: Nećemo podržati HDZ, neki mediji vole da od reči naprave vest
Foto: Fonet

PUPOVAC DEMANTUJE: Nećemo podržati HDZ, neki mediji vole da od reči naprave vest

Hrvatska -
Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac negirao je danas spremnost te stranke da sarađuje sa koalicijom okupljenom oko desnog HDZ

Ta politička opcija svakog dana "umanjuje svojim postupcima šanse za saradnju sa SDSS", rekao je Pupovac novinarima na Pantovčaku posle drugog kruga konsulacija sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Pupovac, koji je i predsednik Srpskog nacionalnog veća, kaže da je predsednici Hrvatske ukazao na nerazjašnjene okolnosti pod kojima je SDSS izgubio jednog člana.

"Zabrinuti smo zbog indicija koje su se pojavile u vezi sa Mirkom Raškovićem i političkim strankama koje oko njega pletu mrežu", rekao je Pupovac. Na pitanje novinara za njegovu izjavu u srpskim medijima da je spreman na saradnju s Domoljubnom koalicijom Tomislava Karamarka ako ona formira većinu, Pupovac kaže: "Neki mediji imaju sklonost da od reči naprave vest, ali da je to njihova stara pozicija od pre i nakon izbora, kao i da ta druga politička opcija svakim danom umanjuje svojim postupcima šanse za saradnju sa SDSS".

Mirko Rašković sa Kolindom Grabar Kitarović: Tokom rata 90-ih špijunirao je Srbe i odavao tajne Hrvatima (Foto: AP)
Mirko Rašković sa Kolindom Grabar Kitarović: Tokom rata 90-ih špijunirao je Srbe i odavao tajne Hrvatima (Foto: AP)

Bivši član te stranke Mirko Rašković žalio se ranije predsednici Kitarović na pritiske iz redova svoje stranke, a zatim je i napustio stranku tako da su SDSS ostala dva mandata. Pupovac je tim povodm izrazio bojazan da je u pitanju trgovna mandatima, pa se u istragu uključio i Uskok. Rašković je, naime, odbio da podrži svoje stranačke kolege i za formiranje vlade podrži SDP Zorana Milanovića. Mediji su potom nastojali da nađu vezu između Raškovića i HDZ-a, odnosno Tomislava Karamarka, kako bi se potvrdila teza da je Rašković odustao od podrške Zoranu Milanoviću zbog povezanosti s Karamarkom iz prošlosti, piše Večernji list.

Telegram optužuje Karamarka da je lagao kako nije "potpisao Raškovićev ratni put" i pri tome izlažu Raškovića, koji je po svemu sudeći u Domovinskom ratu radio za hrvatske tajne službe i dojavljivao informacije s okupiranog kninskog područja. Karamarko je je ranije na pitanje novinara da odgovorio da mu nije potpisao ratni put, ali je odmah dodao da o tome ne može govoriti i zamolio je novinare da se tom temom ne bave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track