PUPOVAC OSUDIO GOVOR MRŽNJE: Jurič javno poziva na mržnju i linč!
Foto: Dragan Kadić

Reakcije na skandaloznu izjavu hrvatskog novinara

PUPOVAC OSUDIO GOVOR MRŽNJE: Jurič javno poziva na mržnju i linč!

Hrvatska -
ZAGREB - Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac je šovinistički ispad novinara Marka Juriča na lokalnoj Z1 TV nazvao pozivom na mržnju i linč i to u trenutku kada je pokrenuta inicijativa da se pod pokroviteljstvom pape Franje među narodima i religijama pokrene dijalog.

Pupovac kaže da u Hrvtskoj ima ljudi koji ne žele da taj dijalog počne.

"Slučaj Marka Juriča i emisije Markov trg i televizije Z1 je strašan primer toga dokle društvo, mediji i regulatori mogu tolerisati govor mržnje i pozive na nasilje i na linč", rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Sve što je izgovorio čovek koji se predstavlja novinarom, a znamo da nije samo novinar bio, niti ostao, je primer, kako je rekao, iskazivanja mržnje i pozivanja na nasilje i na linč.

"Ne događa se prvi put, događalo se i ranije, javnost naša ostaje gluva, kao i na Bujicu i na druge poruke mržnje i netolerancije prema političkim protivnicima i pripadnicima manjina te na koje regulatori i zaštitnici zakona ne nalaze načina ni volje da odgovore", rekao je Pupovac.

SNV će se, dodao je, obratiti Državnom tužilaštvu i Agencii za elektronske medije, preneli su mediji u Hrvatskoj. Jurič, autor i voditelj emisije koju prenose i neke druge lokalne televizije u Hrvatskoj, a jedna, prema njegovim rečima, i u Australiji, već je drugi put poručio svojim sugrađanima da uz oprez šetaju Cvjetnim trgom jer je u blizini pravoslavna crkva u kojoj "stoluju četnički vikari", jer bi neki od njih mogao istrčati i u "svom maniru klanja izvesti krvavi pir" na najlepšem zagrebačkom trgu.

Jurič je predložio i da bi to mesto trebalo obeležiti tablama na kojima bi pisalo: "Pazi oštar četnik u blizini".

Slučaj Marka Juriča nije slučaj izolovanog novinara niti televizije koja mu daje prostora da čini to što čini, rekao je Pupovac i dodao da je, nažalost, reč o, kako je rekao, političkoj agendi koja u poslednje tri godine sve više dobija prostor u javnosti.

Ta politika, ta atmosfera pretpostavlja, kazao je, da je mržnja za društvo bogatija nego kritika, da je sejanje straha to koje je važnije za stvaranje nacionalnog jedinstava, nego demokratski razgovor, dijalog, rasprave i uzajamne kritike.

" Žao mi je što moramo podsećati DORH na ono što bi on morao raditi po službenoj dužnosti, ali ćemo ga podsetiti. Žao mi je što Agencija ne vidi da nije samo opomena nego i sankcionisanje dela njihovih ovlašćenja. No, ako ostane kod toga, onda ćemo samo još jednom biti svedoci da da se, uprkos zakonu toleriše širenje netolerancije u našoj zemlji. Ako se tako nastavi, neka nam Bog bude na pomoći", naveo je Pupovac.

Novinarima se povodom slučaja Jurič obratio i aktivista Zoran Pusić rekavši da "ako većina ne shvati da je upravo zadatak većine da se manjina oseća ugodno, onda nećemo ništa postići".

"Ovo je jasan primer govora mržnje i direktno podsticanje na nasilje prema pripadnicima srpske manjine.

To treba da osudi većina, ako to ne bude napravljeno, to je ozbiljan propust ove države, ove vlade na odlasku i vlade na dolasku i celog društva", rekao je Pusić.

On je objasnio da je na konferenciju za novinare došao kao zabrinuti građanin.

"Po mom autu je ispisano veliko 'U' već šest meseci, pre nekoliko dana nožem su mi probušene gume na autu. Na kući ljudskih prava ispisan je veliki grafit 'govna četnička' s jednim interesantnim tipfelerom", naveo je Pusić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track