MAKEDONIJA OTVORILA GRANICU: Samo za izbeglice koje traže azil u Nemačkoj i Austriji!
Foto: Ap, 20.1.2016

Prelaz Idomeni

MAKEDONIJA OTVORILA GRANICU: Samo za izbeglice koje traže azil u Nemačkoj i Austriji!

Severna Makedonija -
SKOPLJE - Makedonija je danas delimično otvorila granicu sa Grčkom na prelazu Idomeni, a prolaz je dozvojen samo izbeglicama koje azil traže u Nemačkoj ili Austriji, prenosi ANA.

"Granični prelaz za migrante u blizini Djevđelije otvoren je rano jutros, ali samo migranti kod kojih se na registracionim papirima, dobijenim u Grčkoj, vidi da im je krajnja destinacija Nemačka ili Austrija, mogu da uđu", rekao je visoki policijski zvaničnik iz Skoplja za AFP.

Makedonija je juče zatvorila za izbeglice granicu sa Grčkom, navodeći kao razlog probleme sa njihovim daljim prolazom duž balkanske rute.

Grčka policija je saopštila da je oko 650 tražilaca azila iz Sirije, Iraka i Avganistana ostalo zarobljeno na makedonskoj granici, odnosno u izbegličkom kampu na granici, prenela je agencija AP. Makedonske vlasti navode kako se čini da je problem samo privremen, a započeo je u Sloveniji kad je došlo do poremećaja u železničkom saobraćaju, koji izbeglice koriste da bi stigle u Austriju.

Kao rezultat toga, Slovenija, Hrvatska i Srbija su prestale da propuštaju izbeglice, podseća AP. Srpski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je juče da migranti koji ne izraze zahtev da azil traže na teritoriji Austrije i Nemačke, neće moći da prođu kroz teritoriju Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track