TREĆA PRESUDA: Paravinji 40 godina zatvora za ubistvo Antonije Bilić
Foto: Youtube/Printscreen

Splitski sud

TREĆA PRESUDA: Paravinji 40 godina zatvora za ubistvo Antonije Bilić

Hrvatska -
Dragan Paravinja osuđen je na 40 godina zatvora na ponovljenom suđenju zbog ubistva mlade Antonije Bilić.

Presudu je izrekao sudija Damir Romac na Županijskom sudu. Paravinja je dobio 35 godina za teško ubistvo Antonije Bilić, 4,5 godina za pokušaj silovanja u Omišu, i za silovanje u pokušaju još 2 godine i 10 meseci.

Ubistvo nesrećne devojke dogodilo se u junu 2011. godine, a od tada su održana dva suđenja Draganu Paravinji. Na oba je osuđen na po 40 godina zatvora, ali presude su ukinute.

Prvu je Vrhovni sud ukinuo i slučaj vratio na ponovno suđenje kada su nađeni posmrtni ostaci devojke. Drugu je odluku ukinuo navodeći kako tokom novog postupka treba ponovo da se izvedu svi dokazi i procene radi li se eventualno o nešto drugačijoj kvalifikaciji.

Antonija Bilić, Foto: Youtube/Printscreen
Antonija Bilić, Foto: Youtube/Printscreen

Pre izricanja presude, advokati su izneli svoje završne reči.

"Pogledajte Antoniju Bilić deset dana pre nestanka, a pogledajte u spisku šta je od nje ostalo: dve kosti dok su ostalo razvukle divlje zveri. Šta je ostalo od ovakve cure za koju se očekivalo da bude supruga i majka i na dobro i ponos cele društvene zajednice, obratio se sudskom veću u završnoj reči advokat Vinko Ljubičić", zastupnik porodice Bilić. U potresnoj završnoj reči Ljubičić je ponovio da je treće suđenje bilo nepotrebno i samo je dodatno produbilo bol porodice Bilić koja tokom svakog procesa proživljava teške trenutke.Dragan Paravinja je juče izneo odbranu na optužbe koje ga terete za ubistvo i pokušaj silovanja Antonije Bilić."Nisam kriv, nisam je ni video. Sve mi je namešteno i tražim izuzeće svih sudija splitskog suda", rekao je optuženi Paravinja.

Tokom sva tri sudska postupka Dragan Paravinja tvrdi da nije nesrećnu devojku primio u kamion. Za tragove njenog DNK pronađene u kabini vozila rekao je da su podmetnuti. Samo je pri prvom ispitivanju nakon hapšenja u Banjaluci priznao da ju je ubio, ali ne i da je pokušao da je siluje. Njegov advokat Željko Gulišija tražio je da se njegov iskaz iz policije u kojem je priznao susret i ubistvo izdvoji kao nezakonit dokaz, ali je sudsko veće to odbilo.

Kako će Dragan Paravinja sigurno ići sve do suda u Strazburu, nakon što se pravomoćno okonča kazneni postupak u Hrvatskoj, upravo je to jedan od elemenata na koji će se pozivati u tužbi Sudu za ljudska prava. U svojoj završnoj reči Gulišija je izjavio da nisu izneseni dokazi koji bi izvan svake sumnje potvrdili krivicu Dragana Paravinje te je predložio oslobađajuću presudu.

"Najlakše je osuditi Dragana Paravinju, ali najstrašnije je pomisliti da i nakon tri suđenja negde slobodno šeta osoba koja je zaista ubila Antoniju Bilić", istakao je branilac optuženog.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track