MAKEDONSKA GRANICA ZATVORENA: Migranti proveli noć u šatorima, centri puni
Foto: Anadolija

Prebukirani

MAKEDONSKA GRANICA ZATVORENA: Migranti proveli noć u šatorima, centri puni

Severna Makedonija -
Blizu 8.500 izbeglica iz Sirije i Iraka provelo je noć u teškim uslovima čekajući na granici Grčke i Makedonije kako bi nastavili svoj put ka zemljama zapadne Evrope, dok je makedonska granica od ponoći u potpunosti zatvorena.

Prema podacima humanitarnih organizacija na grčkoj strani granice, centar za prihvat izbeglica u grčkom selu Idomeni pun je kao nikada dosad i u njemu je noć provelo blizu 8.500 ljudi.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Kako kažu, zbog velikog broja izbeglica koje su ostale blokirane na grčkoj strani granice i velikog broja onih koji nastavljaju da pristižu, počela je izgradnja novih prihvatnih centara, čime će se situacija ublažiti, ali ne i rešiti.

Grupa izbeglica među kojima je bilo i žena, dece i staraca noć je provela u malim šatorima u nehumanim uslovima, a bilo je i onih koji su spavali na otvorenom u vrećama za spavanje.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

S druge strane, dug je red i onih koji satima čekaju za vodu, hranu i pružanje medicinske pomoći članova humanitarnih organizacija koje tvrde da u ovom mestu broj izbeglica koje pristižu nastavlja da raste i upozoravaju na pogoršanje situacije u narednom periodu.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Broj izbeglica "zarobljenih" na grčko-makedonskoj granici u Idomeniju je sve veći, nakon što su neke zemlje na balkanskoj ruti najavile ograničenje ulazaka, reagujući na prethodne poteze Austrije.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Nakon što je Austrija saopštila da će dnevno primati 3.200 izbeglica, Hrvatska i Slovenija su istakle da će dnevno primati 500 izbeglica. U Makedoniju može da uđe 300 izbeglica dnevno što je i dovelo do naglog povećanja broja izbeglica u Grčkoj gde se trenutno nalazi više od 22.000 ljudi.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track