DELO: Razumljivo je da balkanske zemlje neće da budu čekaonica za izbeglice
Foto: AP

Traži se zajedničko rešenje

DELO: Razumljivo je da balkanske zemlje neće da budu čekaonica za izbeglice

Region -
Sveobuhvatno rešenje EU za izbegličku krizu je jedina realna opcija, ocenjuje ljubljanski dnevnik "Delo" i dodaje da je "razumljivo" što zemlje na balkanskoj ruti odbijaju da postanu vrsta čekaonice za izbeglice.

"Razumljivo je da zemlje na balkanskoj ruti, koje su umorne od čekanja na evropsko rešenje, odbijaju da postanu neka vrsta ćorsokaka u kojem će izbeglice zaglaviti usled zatvaranja granica na severu", navodi "Delo".

Dnevnik ističe da rešenje za izbegličku krizu nije u stvaranju "uskog grla" na južnoj balkanskoj ruti i izazivanju humanitarne krize u "već razorenoj Grčkoj".

Migranti u Atini, Foto: Reuters
Migranti u Atini, Foto: Reuters

"Naprotiv, protok izbeglica može postati haotičan", podvlači Delo dodajući da je insistiranje Angele Merkel da se, uprkos brojnim kritikama, drži svoje politike "poslednja nada".

Ocenjuje se da scenario Merkel nije "neizvodljiv" kada je reč o pružanju pomoći NATO-a u obezbeđivanju granica u Egejskom moru i Turskoj kako bi se, pomoću novca EU, smanjio priliv izbeglica. List navodi da bi Balkan i Beč trebalo da zajedničkim snagama "strpljivo" rade na sastavljanju sveobuhvatnog evropskog rešenja, koje ne bi nikoga izostavilo, umešto što pribegavaju "fantomskim rešenjima".

Nemačkoj kancelarki, ističe list, nedostaju iskreni saveznici pored Evropske komisije i Holandije kao predsedavajuće EU. "Objava (predsednika Evropske komisije) Žan Klod Junkera da će ispravnost kancelarkine odluke pokazati istorija je slaba uteha. Pogrešne odluke mogu da zatvore put ka ispravnim odlukama", zaključuje list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track