KAPETAN DRAGAN OSTAJE U ISTRAŽNOM ZATVORU: Čeka se odluka na njegovu žalbu Županijskom sudu
Foto: Vlada Profimedia

Slučaj Vasiljković

KAPETAN DRAGAN OSTAJE U ISTRAŽNOM ZATVORU: Čeka se odluka na njegovu žalbu Županijskom sudu

Hrvatska -

Optužno veće splitskog Županijskog suda produžilo je istražni zatvor Draganu Vasiljkoviću, zvanom kapetan Dragan, koji je optužen za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u Dalmaciji i Glini za vreme rata u Hrvatskoj, preneo je Indeks.hr.

Vasiljković je pre dva dana uputio žalbu na sednici optužnog veća splitskog Županijskog suda zbog čega je odloženo odlučivanje o optužnici protiv njega. Portparol suda, a istovemeno i sudija, Damir Romac rekao je tada za Hinu da se Vasiljković žalio i da je tražio da se policijske službene zabeleške izdvoje iz spisa.

Sednica optužnog veća bila je ranije zakazana, ali je odložena jer je odbrana Vasiljkovića pre njenog početka zatražila da se suđenje radi lakšeg dolaska svedoka iz Gline premesti u bliži sud u Rijeku ili Zagreb, ali je taj predlog odbio Vrhovni sud.

Splitski Županijski sud mu je već početkom godine produžio istražni zatvor zbog, kako se navodi, opasnosti od bega i naročito teških okolnosti kaznenog dela. Vasiljković je optužen da je kao komandant Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protiv odredbi Ženevske konvencije.

Tereti se i da je tokom juna i jula 1991. godine u zatvoru na kninskoj tvrđavi i tokom februara 1993. godine u Bruškoj kod Benkovca, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Nakon što se desetak godina krio u Australiji pod drugim identitetom, Vasiljković je početkom jula 2015. izručen Hrvatskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track