KOLINDA RASKRINKANA: Iz državnog budžeta uplaćivala novac HDZ-u
Foto: AP

Lažno prikazivala donacije

KOLINDA RASKRINKANA: Iz državnog budžeta uplaćivala novac HDZ-u

Hrvatska -

Kolinda Grabar Kitarović zloupotrebila je predsedničku poziciju kada je, posle stupanja na dužnost, novac koji joj je preostao od kampanje uplatila na račun svoje HDZ, sada najuticajnije vladajuće partije, potvrdila je Komisija za odlučivanje o sukobu interesa.

Pa i posle toga predsednica Hrvatske je dugo davala uputstva HDZ-u o tome kome i koliko da plaća tim novcem, piše riječki Novi list.

U odluci Komisije za odlučivanje o sukobu interesa navodi se da je hrvatska predsednica "delovala suprotno obavezi očuvanja vlastite nepristranosti, čime je narušila načela obavljanja dužnosti".

"Takvim odnosom je Grabar Kitarovićeva pokazala povezanost s jednom političkom strankom, a takav odnos nije u skladu s nestranačkim i nezavisnim obavljanjem dužnosti", navodi se.

Grabar Kitarovićeva je tim povodom rekla da je reč o ispunjenju predizbornog obećanja, odnosno dela predizbornog programa, i da u tome nema ničeg spornog.

Međutim, Komisija je zaključila da, budući da su donacije isplaćivane s računa HDZ, a ne njenog, nije reč o ispunjenju predizbornog programa. Navedeno je, takođe, da je prilikom uručenja donacija Grabar-Kitarovićeva te donacije predstavljala kao lične, iako je novac uplaćivao HDZ. Oni su zaključili i da je davanjem uputstava političkoj stranci o tome kome i koliko novca da donira, jasna povezanost predsednice i HDZa.

Grabar Kitarovićeva je, navodi ovaj riječki dnevnik, u određivanju tih donacija bila široke ruke.

"Ona je na račun HDZ-a uplatila višak od 155,636.33 evra, koji su budžeta uplaćeni za njenu kampanju. Međutim, prema podacima koje je portparol predsednice Luka Đurić dostavio 2. decembra prošle godine, predsednica je donirala 530 evra više nego što uplatila na račun HDZ", navodi se.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track