MESIĆ DEFINITIVNO OSTAO BEZ KABINETA: Ustavni sud doneo konačnu odluku, Mesić nije iznenađen
Foto: Fonet Dragan Antonić 23 Mart 2013

Propisi

MESIĆ DEFINITIVNO OSTAO BEZ KABINETA: Ustavni sud doneo konačnu odluku, Mesić nije iznenađen

Hrvatska -

Hrvatski Ustavni sud odbacio je zahtev nekadašnjeg predsednika Stjepana Mesića za pokretanjem postupka za ocenu ustavnosti zakona o posebnim pravima predsednika Hrvatske po prestanku obavljanja te dužnosti, objavljeno na sajtu tog suda.

Stupanjem na snagu pomenutog zakona Mesić je, naime, izgubio pravo na kabinet koji se finansira iz državnog budžeta.

Ustavni sud, dao je za pravo Mesiću u delu prigovora o izostanku primerenog prelaznog razdoblja prilagodbe nakon stupanja na snagu osporenog Zakona.

Sud smatra da se moralo ostaviti vremena za dovršenje započetih poslova u Mesićevom kabinetu i uređenje daljnjeg radnopravnog statusa zaposlenih u njemu, ali taj deo prigovora, kako se navodi, nije relevantan za osporavanje celog Zakona.

Mesić je praktično izgubio pravo na kabinet pre četiri meseca, kada je izmenjeni zakon stupio na snagu, ali ga on još koristi, jer nije dobio odluku Ustavnog suda.

"Odluka Ustavnog suda kojom se oglušio na moj prigovor zbog retroaktivnog primenjivanja zakona u vezi s mojim korištenjem Ureda bivšeg Predsednika, nije nikakvo iznenađenje. Ona pokazuje - na žalost - koliko je Republika Hrvatska još uvek udaljena od toga da bude pravna država. Shvatiće to kako građani Republike Hrvatske, tako i međunarodna zajednica", stoji u prvoj Mesićevoj reakciji nakon odluke Ustavnog suda, preneo je portal Index.hr.

Mesić kaže da iako mu je oduzeto pravo na kabinet, on i dalje ostaje na raspolaganju, kako navodi, svima u Hrvatskoj koji se bore za istinsku demokratizaciju, a protiv sve prisutnije fašizacije.

"Biću, dakle, i dalje prisutan na hrvatskoj, ali i na međunarodnoj sceni u onoj meri u kojoj se to bude od mene očekivalo. A onima koji stoje iza odluke Ustavnog suda i prethodne odluke Vlade Hrvatske sa zadovoljstvom prepuštam zgradu u Grškovićevoj ulici", rekao je Mesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track