KRIZA VLASTI U HRVATSKOJ SE ZAOŠTRAVA: Vanredni izbori sve izgledniji
Foto: Reuters (5.5.2017)

Očekivano

KRIZA VLASTI U HRVATSKOJ SE ZAOŠTRAVA: Vanredni izbori sve izgledniji

Hrvatska -

Kriza vlade u Hrvatskoj se nastavlja i sva je prilika da će se na lokalne izbore ići bez jasnih pokazatelja da li kabinet Andreja Plenkovića ima parlamentarnu većinu ili ne, s obzirom na to da je on danas najavio da će nove ministre, umesto četiri Mostava, predložiti posle drugog kruga početkom juna.

Plenković je, naime, na današnjoj sednici vlade saopštio da će Sabor imati pauzu do kraja lokalnih izbora jer je, kako je rekao, važno da se u atmosferi lokalnih izbora vlada koncentriše na pitanja koja su od životnog interesa za građane.

Poslednji događaji u Saboru su pokazali da je vladajuća HDZ uspela da obezbedi 76 zastupničkih glasova da za predsednika tog najvišeg zakonodavnog tela izabere Gorana Jandrokovića, nakon što je i čelnik Mosta Božo Petrov podneo ostavku na tu funkciju.Hrvatski mediji su preneli da je nekolicina zastupnika bilo "podmićeno" da bi se u tom glasanju priklonilo HDZ-u, a pale su i prve krivične prijave protiv premijera Plenkovića i još nekolicine zastupnika.

Iako je Plenković tvrdio da ima parlamentarnu većinu, kasniji sled događa, međutim, pokazuje da je to malo verovatno i da su svi izgledi da će Hrvatska uskoro imati nove vanredne parlamentarne izbore.Plenković je, kako je juče preneo Jutarnji list, na sednici stranačkog Predsedništva u ponedeljak potvrdio da vodi pregovore o koalicionom partnerstvu sa opozicionom Hrvatskom seljačkom strankom (HS S).

Otvarajući karte, Plenković je rekao da je, uprkos rezolutnim stavovima lidera Kreše Beljaka HS S opozicija, te da je ta stranka i dalje najpoželjniji partner HDZ-a u formiranju nove parlamentarne većine nakon lokalnih izbora.On je rekao da će razgovore nastaviti sa Beljakom, ali i sa svakim zastupnikom HS S, kojih je u Saboru još četiri.Da Plenković ozbiljno računa na HS S nakon lokalnih izbora, svedoči i to što je na Predsedništvu tražio da se u pojedinim županijama i gradovima u kojima postoje izraženi sukobi između HDZ-a i HŠ-a smire strasti.Gostujući u Dnevniku Nove tv, Beljak je, međutim, demantovao sve glasnija šuskanja o tome da HDZ može da računa na njegovu stranku za formiranje nove većine i podsetio da njegova HS S ima strateški dogovor o saradnji sa najuticajnijom opozicionom SDP.

Beljak je, naime, rekao da HS S nije Plenkovićev "izborni kvisko", te dodao: "Nikako nismo. Apsolutno nismo. Mi smo stranka koja je u poslednjih godinu dana prošla vrlo turbulentno razdoblje. Imali smo određenih poteškoća, ali sad smo se konsolidovali i siguran sam da naših pet saborskih zastupnika diše kao jedan i sigurno nećemo napraviti nešto nemoralno na političkoj sceni".On smatra da nije ništa neuobičajeno to što je HS S podržao formiranje Plenkovićeve vlade, te dodaje da je to "bio potez dobre volje prema hrvatskim građanima da se ne ide na ponavljanje izbora".

"Ja sam se nadao da će koalicija Mosta i HDZ-a potrajati. Nažalost, bio sam u krivu", rekao Beljak i dodao da su svi razgovori koje je poslednjih dana vodio sa Plenković bili neslužbeni, kao i da je HS S stranka koja sarađuje sa SDP-om na lokalnom nivou i na lokalnim izborima."Ostajemo sa SDP-om i po cenu da sutra HS S nestane kao stranka. Mi pre svega imamo svoj obraz koji ne nameravamo da prodajemo", rekao je i ponovio da HDZ neće dobiti podršku HS S.Da je sve manje izgleda da bi HDZ mogao da okupi parlamentarnu većinu, potvrdio je i predsednik najuticajnije opozicione SDP-a Davor Bernardić.Bernardić je juče u Splitu demantovao izjavu člana SDP-a Sinišu Hajdaša Dončića, koji je član Predsedništva, koji nije isključio mogućnost formiranja velike koalicije HDZ-SDP."To neće biti moguće ni posle izbora", rekao je Bernardić i dodao da će on biti kandidat za premijera.

"Sa HDZ-om koji ima ovakav odnos prema manjinama i koji na ovakav način štiti kriminal u Agrokoru saradnja je nemoguća", izričit je bio Bernardić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track