DA LI SU POŽARI NA PRIMORJU PODMETNUTI? Evo kako je vatra za nekoliko sati buknula na 20 različitih mesta!
Foto: Reuters, Foto: Reuters

TEORIJE O UZROCIMA POŽARA

DA LI SU POŽARI NA PRIMORJU PODMETNUTI? Evo kako je vatra za nekoliko sati buknula na 20 različitih mesta!

Hrvatska -

Dalmacija je već više od 30 sati u paklenom obruču. Najkritičnije područje je između Splita i Omiša gde se plamen proteže na liniji dugačkoj više od 18 kilometara što ga čini gotovo nemogućim za kontrolisanje.

foto: Beta/ Mario Strmotić

Kao i uvek u ovakvim situacijama, građani se pitaju ko je odgovoran za požar, a po društvenim mrežama od sinoć se šire brojne teorije, pa čak i organiziraju akcije hvatanja navodnih piromana.

Dok su brojni građani uvereni kako su požari podmetnuti zbog same činjenice da je vatra u razmaku od nekoliko sati planula na dvadesetak mesta iz vatrogasnih službi Hrvatske pozivaju na oprez s ovakvim konstatacijama i naglašavaju kako se jedino uviđajem može utvrditi kako je požar nastao.

Iako više izvorišta požara budi sumnju u ljudski faktor, postoji i čitav niz prirodnih fenomena koji su mogli da prouzrokuju ovako kataklizmičan požar. Jedno od njih ponudio je jutros vatrogasni zapovednik Dražen Glavina koji je, kako je rekao, na svoje oči video kako vatra doslovce može da prekoči s jednog mesta na drugo.

foto: Reuters

"Vatra je bila toliko jaka da smo u nekoliko navrata videli kako gori dim. U takvim okolnostima požar se doslovce prenosi vazudhom, nošen jakim vetrom u par sekundi može da izazove plamen na sasvim drugom mestu. Jasno da se ljudima tada čini da je požar podmetnut, ali ne mora biti tako. Naravno, to je samo jedno od mogućih objašnjenja, konačan sud o uzrocima požara donet će policijska istraga i to je jedino relevantno", poručio je Glavina.

(Kurir.rs/ Slobodna Dalmacija)

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track