(VIDEO) MILIJARDERI OPSEDAJU JADRAN: Ove lepotice krstare hrvatskom obalom!
Foto: Printscreen Youtube

SVE JEDNA LEPŠA OD DRUGE

(VIDEO) MILIJARDERI OPSEDAJU JADRAN: Ove lepotice krstare hrvatskom obalom!

Hrvatska -

Luksuzna jahta "Aviva" duga 100 mrtara, iznenadila je Zadrane kad je pristala u blizini njihovog grada. Reč je o najnovijem remek-delu nemačkih brodograditelja Abeking&Rasmusena.

Ova jahta je najveći projekt luksuznog studija za najskuplje jahte. Prate je razne glasine od toga da vredi oko 135 miliona evra, do toga koliko gostiju prima (16 u 8 kabina) pa sve do broja posade (verovatno oko dvadesetak).

Ovi se podaci čuvaju u tajnosti jer su nemački brodograditelji poznati po svojoj diskreciji.

Nisu želeli da kažu ni ko je novi vlasnik superluksuzne jahte, ali pretpostavlja se da je reč o britanskom milijarderu Džou Luisu, vlasniku Totenhema čije se bogatstvo procenjuje na nešto više od pet milijardi dolara. Bogatstvo je stekao trgovanjem devizama, a da ne bi plaćao porez preselio se na Bahame.

Sezonu megajahti na Jadranu otvorio je ruski milijarder Viktor Medvedčuk krajem maja kada je jahtom "Rojal Romansa" uplovio u riječku luku. Ministar spoljnjih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulah bin Zajed al Nahjani posetio je hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, a jahtom je posetio i Brač.

Reč je o luksuznom plovilu dugom 115 metara, a nekadašnji vlasnik je Roman Abramovič. Dok je Roman plovio Sredozemljem, "Pelorus" je imao 46 članova posade i redovno je posećivao Hrvatsku.

Očekuje se da Abramovič i tokom ovog leta posetiti Hrvatsku, ali ovog puta jahtom "Eklipse" dugom 165 metara čija je vrednost procenjena na 340 miliona dolara.

Nedavno se ruski bogataš Viktor Rašnjikov usidrio ispred opatijske luke jahtom "Ocean viktori". Jahta je između 10. i 12. mesta po veličini na svetu, a minimalna procenjena vrednosti ovog broda iznosi oko 120 milijuna dolara, verojatno je mnogo veća, ako se uzme u obzir vrednost njene luksuzne opreme, nameštaja, umetničkih dela i ostalih dragocenosti.

Ujedno je reč o najvećoj jahti izgrađenoj 2014. godine i svojom veličinom čak je premašila i manje brodove na kružnim putovanjima, koji dolaze na Jadran.

Oleg Deripaska, još jedan ruski oligarh i bliski prijatelj Vladimira Putina, redovito posećuje hrvatsku obalu na jahti "Kvin K" dugoj 72 metra.

Jedna je od najboljih, ali izgledom nije baš u samom vrhu, jahta A, u vlasništvu Andreja Melničenka, također se često može videti sa hrvatske strane Jadrana.

Jedan od osnivača Majkrosofta, Pol Alen, redovni je posetilac Jadrana na jahti "Oktopus" koje je nekada bila najveća jahta na svetu. Zamišljena je kao istraživačko plovilo sa dve podmornice, staklenim dnom za posmatranje, dva helikoptera, a ima čak i muzički studio u kojem je Mik Džeger svojevremeno snimao neke pesme.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Dejana Živković sama objavila snimak sa JAHTE! Fanovi ODLEPILI

Kurir.rs/express.hr

Foto printscreen youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track