(VIDEO) PARADOKS ČLANSTVA U UNIJI: Hrvatska ušla u EU, ali Hrvati beže iz nje!
Foto: Profimedia

neočekivano

(VIDEO) PARADOKS ČLANSTVA U UNIJI: Hrvatska ušla u EU, ali Hrvati beže iz nje!

Hrvatska -

"U protekle dve godine Hrvatsku je napustilo 186.000 ljudi. Ako Srbija uđe u Evropsku uniju, biće lakše Srbima da pobegnu iz Srbije i nikakve druge koristi za državu neće biti", kaže Ivan Pernar.

Prema pisanju zagrebačkog "Jutarnjeg lista", iako je Hrvatska već četiri godine u Evropskoj uniji, niko je ne doživljava kao ravnopravnu članicu, prema njoj se gleda sa predrasudama, a iz Evropske komisije zvaničnom Zagrebu navodno stižu samo — šamari.

U prilog ovoj tvrdnji list navodi, između ostalog, da je Evropska komisija stala na stranu Slovenije kada je reč o odluci Arbitražnog suda o granici, kao i nedavni skandal sa odlukom Zagreba o naglom i višestrukom povećanju naknada za kontrolu poljoprivrednih proizvoda, koja je nakon pritiska iz EU i zemalja regiona naglo povučena.

Da li Brisel zaista na Hrvatsku gleda kao na članicu drugog reda i šta je ta zemlja zapravo dobila ulaskom u Uniju Ivan Pernar, saborski zastupnik "Živog zida", za Sputnjik kaže da je Hrvatska bila prevarena prilikom ulaska u Evropsku uniju.

"Uveravali su nas da ćemo ravnopravno odlučivati za evropskim stolom, a na kraju, kad smo ušli u Uniju, ispalo je da zapravo mi ne odlučujemo ni o čemu, odnosno da samo Evropska unija donosi nekakve odluke koje mi moramo sprovoditi onim redosledom po kojem te direktive pristižu. Ako pogledamo recimo poljoprivrednu proizvodnju, ona je ulaskom u Evropsku uniju i ukidanjem carina — propala. Ukupan broj stanovnika u Hrvatskoj je pao, a pao je i broj zaposlenih. Prema podacima OECD-a, u protekle dve godine Hrvatsku je napustilo 186.000 ljudi. Znači, mi od ulaska u EU imamo sve negativne trendove — porezi su porasli, hrana nije pojeftinila, naprotiv, poskupela je kao i struja, a sada nam uvode i porez na nekretnine", napominje Pernar.

Prema njegovim rečima, EU je jedna birokratska zavrzlama, a hrvatski političari su samo izvršioci direktiva koje dolaze i ne odlučuju ni o čemu. Pernar smatra da treba biti objektivan i sagledati šta je sve Hrvatskoj obećavano prilikom prijema u EU, a koji su danas rezultati te politike.

"Obećavali su nam i borbu protiv korupcije, pa ni od toga ništa nije bilo. Ako prosečnog čoveka ovde pitate koja je korist od ulaska u Evropsku uniju, reći će vam: jedina korist nije za državu, nego za pojedinca kojem je sada, recimo, lakše da pobegne iz zemlje. Dakle, ako Srbija uđe u Evropsku uniju, biće lakše Srbima da pobegnu iz Srbije i nikakve druge koristi za državu neće biti", kategoričan je Pernar.

Mirodrag Linta, predsednik saveza Srba iz regiona, smatra da je Hrvatska ulaskom u EU dobila mogućnost da bude član asocijacije od 28 država koje dele zajedničke vrednosti i gde su osnovni principi slobodan protok ideja, ljudi i kapitala. Međutim, kako kaže, ponašanje Hrvatske u određenim slučajevima ruši njen kredibilitet u Briselu.

"Mislim da je EU ispravno reagovala kada je reč o skandaloznoj odluci Hrvatske da podigne takse na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, BiH i Makedonije za čak 22 puta. Tu se Evropska unija pokazala principijelnom i poslala jasnu poruku Hrvatskoj da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da je suprotno odredbama sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju, kao i osnovnim principima Svetske trgovinske organizacije", kaže Linta.

Na pitanje da li Zagreb iz Unije zaista dobija samo šamare, Linta kaže da se, nažalost, stav Evropske unije kod uvođenja hrvatskih taksi nije pokazao i u odnosu Hrvatske prema Srbima.

"Evropska unija na neobjašnjiv način i iz nepoznatih razloga ćuti na otvorenu rehabilitaciju ustaštva, na manifestacije antisrpstva, na rehabilitaciju zločinačke NDH i na manifestacije čiji je cilj da se Hrvatska vrati u prošlost. Iako su temeljne vrednost Evropske unije ljudska prava i antifašizam, ona međutim nijednom nije poslala oštru poruku Hrvatskoj i nije joj stavila do znanja da je takvo ponašanje jedne članice Evropske unije neprihvatljivo", navodi Linta za Sputnjik.

Kako kaže, u Hrvatskoj se suštinski ništa nije promenilo vezano za poštovanje ljudskih prava i poštovanje prava nacionalnih zajednica.

"Hrvatska u praksi ne poštuje te evropske principe i žalosno je da Evropska unija igorniše tu činjenicu. Ne znam dokle će takvo ponašanje Unije prema zvaničnom Zagrebu trajati, ali ako EU zaista želi da ima kredibilitet i da afirmiše svoje vrednosti, onda u tom smislu mora poslati jasnu poruku Hrvatskoj i ta zemlja se mora ponašati kao i ostale članice Evropske unije", kategoričan je Linta.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Go ko pištolj! Branko Ružić sebe predstavlja kao beskućnika!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track