Najnovije vesti

NA POMOLU NAJVEĆA SVAĐA U EU: Evo oko čega će se žestoko otimati gradovi od Lisabona do Zagreba
Foto: Profimedia

VELIKI NOVAC U IGRI

NA POMOLU NAJVEĆA SVAĐA U EU: Evo oko čega će se žestoko otimati gradovi od Lisabona do Zagreba

Planeta

Za "udomljavanje" evropskih agencija koje se posle Bregzita sele iz Londona u gradove Evropske unije kandidature su stigle iz 21 države članice Evropske unije, a nadmetanje bi se lako moglo pretvoriti u svađu, ocenjuju mediji.

 

Za novo sedište Evropske agencije za lekove (EMA) do 1. avgusta pristiglo je 19 ponuda, a za Evropsko nadzorno telo za bankarstvo (EBA) osam.

Nadmetanje za ugled, radna mesta i poslove vezane za EU agencije često se užari, ali ova diplomatska utakmica rizikuje da oslabi jedinstvo preostalih 27 članica EU-a usred osetljivih dvogodišnjih razgovora o Bregzitu, ocenjuje agencija Rojters u utorak.

 

 

Posebno veliki interes vlada za to gde će biti sedište Evropske agencije za lekove koja ima gotovo 900 zaposlenih, godišnji budžet od 360 miliona evra i tokom godine na sastancima u Londonu okuplja 36.000 stručnjaka.

Iako na papiru svi imaju iste šanse, očekuje se da će Francuska i Nemačka imati glavnu ulogu u odlučivanju.

 

Ponude za smeštanje EMA-e dali su Amsterdam, Atina, Barselona, Bon, Bratislava, Brisel, Bukurešt, Kopenhagen, Dablin, Helsinki, Lil, Milano, Porto, Sofija, Stokholm, Malta, Beč, Varšava i Zagreb.

 

foto: Reuters

 

Milanski gradonačelnik Đuzepe Sala, čiji grad agencija Rojters ocenjuje favoritom za dobijanje Evropske agencije za lekove, rekao je u utorak da ponudu slovačke prestonice Bratislave ne treba prihvatiti.

 

"Da Bratislava može biti ozbiljan kandidat, gledajući na učešće te zemlje u određenim pristupima imigraciji, po mom je mišljenju nešto neprihvatljivo", rekao je Sala, prenosi ANSA.

 

foto: Profimedia

 

Slovačka, s Češkom, Poljskom i Mađarskom, pripada Višegradskoj grupi koja je nedavno zauzela vrlo oštre stavove o prihvatanju migranata u EU koji su se iskrcali u Italiji, podseća italijanska agencija.

 

"Teško je reći kolike izglede ima Milano, dosije je sigurno vrlo dobar. Ako je to političko pitanje, a to će biti, verujem da naša vlada mora iskoristiti značaj Italije" rekao je Sala.

 

 

Predsednik italijanske regije Lombardije Roberto Maroni (Lega Nord) prošle je nedelje, kako su preneli italijanski mediji, izrazio bojazan da bi kandidaturu Milana mogla otežati francusko-nemačka osovina, odnosno da te dve zemlje podržavaju kandidature Porta, Beča, Bona, Kopenhagena i Bratislave.

 

 

Maroni je izrazio sumnju da se francuski predsednik Emanuel Makron dogovorio s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da pošalju EMA-u u Bratislavu i dodao da ga zabrinjava mogućnost da će prevladati "politička logika", a Italija biti bez saveznika.

 

 

Među kriterijumima koji moraju biti zadovoljeni za sedište je i osiguravanje odgovarajuće zgrade s potrebnom kvadraturom. Na primer, sadašnje sedište EMA-e u Londonu ima 27.000 metara kvadratnih površine, od čega 6.000 metara kvardratnih otpada na kancelarije različite površine.

 

Milano, glavni grad Lombardije, za smeštaj EMA-e ponudio je istorijski neboder Pireli, građen pedesetih godina prošlog veka, u kojem se trenutno nalazi regionalna skupština. Maroni je potvrdio da je regija spremna da tu zgradu prepusti Evropskoj agenciji za lekove.

 

 

Kurir.rs/Jutarnji.hr
Foto: Profimedia/Ilustracija

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...