HRVATSKA PODIGLA CRVENI ALARM: Srušen rekord padavina iz 19. veka, a tek se očekuju obilne kiše
Foto: Beta/Zvonko Kučelin

POSLE POŽARA PRETE I POPLAVE

HRVATSKA PODIGLA CRVENI ALARM: Srušen rekord padavina iz 19. veka, a tek se očekuju obilne kiše

Hrvatska -

Posle višenedeljnih požara tokom ovog leta u Hrvatskoj, na Jadranu i u zaleđu, proteklih dana u jednom broju gradova i opština srušeni su rekordi u najvećoj količini padavina, a crveni alarm je ponovo na snazi za područja Gospića, Rijeke i Splita.

Prema podacima hrvatskih hidrometeorologa u Pazinu, Karlovcu, Poreču, Zemuniku i Gospiću izmerene su najveće dnevne količine padavina od početka merenja, još od 1872. godine.

Septembarski zabeleženi rekordi u količini padavina srušeni su na zadarskom području, u Poreču, Rabu i na Zavižanu.

Novi, zabeleženi rekordi danas i sutra bi mogli dobiti nove, veće vrednosti, a uz povećanje izmerenih padavina i nove rekorde, povećaće se i broj mesta u kojima su izmereni.

Upozorenje je danas izdato za veliki deo jadranske obale, Liku i Gorski kotar. Obilne kiše potopile su protekli vikend Ogulin.

Voda se još uvek nije povukla, a za danas je najavljena nova, velika količina padavina. U Gospiću, Ogulinu i okolini, očekuje se više od 40 mm padalina po kvadratnom metru.

Akademik Mirko Orlić s Prirodno-matematičkog fakulteta u Zagrebu izjavio je za HRT da klimatolozi oduvek znaju da će s globalnim otopljavanjem uvek ići ekstremi - duga dopla razdoblja i intenzivna kišna razdoblja.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Beta/Zvonko Kučelin

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV)Poplavljene ulice u Majamiju posle uragana Irma

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track