HRVATI BI DA UVEDU EVRO, ALI IMAJU OZBILJNE PROTIVNIKE U EU: Nemačka i Austrija nisu baš srećne zbog toga
Foto: AP

problemi sa valutom

HRVATI BI DA UVEDU EVRO, ALI IMAJU OZBILJNE PROTIVNIKE U EU: Nemačka i Austrija nisu baš srećne zbog toga

Hrvatska -

Najava hrvatske vlade da pokreće javnu raspravu o uvođenju evra kao službene valute izazvala je interes austrijskih i nemačkih medija. O tome su proteklih dana izveštaval austrijska javna televizija ORF, dnevnici Der Standard i Die prese kao i nemačke novine poput Frankfurter Algemajne cajtunga (FAZ), televizije NTV i portala poput Euraktiva.

Iako je reč tek o prvim vestima na ovu temu, može se primetiti određena skepsa prema ovoj nameri vlade Andreja Plenkovića. FAZ je tako svoj članak o tome da Hrvatska planira da pristupi evrozoni ironično naslovio

“Ova zemlja želi da uvede evro”, sugerišući da je reč o neslanoj šali.

Ističe se da postoje "velike prepreke" za pristupanje Hrvatske evrozoni, prvenstveno javni dug koji trenuno iznosi više od 80 odsto BDP-a, a da bi se uveli evro kao službenu valutu potrebno je da imaju javni dug od 60 odsto BDP-a.

"Najmlađa članica EU-a želi da uvede evro kroz narednih sedam-osam godina", piše FAZ i dodaje da je premijer Plenković najavio da bi taj proces trebalo da se odigra u dva mandata.

"Njegova vlada je trenutno na vlasti dve godine", piše FAZ i dodaje da je vlada u Zagrebu najavila da planira da uvede Hrvatsku u ERM 2 u roku od tri godine. ERM 2 je mehanizam usklađivanja finansijske politike koji moraju proći sve članice EU koje žele da postanu deo evrozone.

S druge strane, naglašava se da je "hrvatska ambicija da uvede evro došla u vreme kada to ima potporu vrha Evropske unije" pa se podseća da je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u septembarskom govoru o stanju EU objavio svoju podršku ideji da istočnoevropske članice uvedu zajedničku evropsku valutu.

U drugim člancima se podseća da je Hrvatska od 2008. do 2015. bila u recesiji i da se "protekle dve godine ekonomija lagano oporavlja", a Hrvatska je "i dalje među najsiromašnijim članicama EU".

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO.

KURIR TV VESTI UŽIVO: Dogodilo se nešto strašno! Pogledajte čije su ovo reči koje su ključne u otkrivanju ubice Jelene Marjanović?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track